fbpx

Premii în valoare de 500-1000 de euro, la un concurs organizat de Agenția Europeană de Mediu

 Premii în valoare de 500-1000 de euro, la un concurs organizat de Agenția Europeană de Mediu

Sursa foto: Facebook/Spatiul Public European

Susține Ecopresa, distribuie!

Cetățenii moldoveni care au și cetățenie română pot să participe la concursul de fotografie „ZeroWaste PIX – 2023”, organizat de Agenția Europeană de Mediu (European Environment Agency). Înscrierea la competiție este gratuită, iar dosarele pot fi depuse până la 3 octombrie anul curent.

Foto: Lukasz Malkiewicz

În fiecare an, Agenția Europeană de Mediu desfășoară un concurs de fotografie pentru a spori gradul de conștientizare cu privire la o temă de mediu și îi invită pe europeni să-și împărtășească părerile despre aceasta. Organizatorii concursului încurajează fotografii să surprindă în imaginile lor modele nedurabile de consum și producție care ne amenință bunăstarea, precum și alternative durabile promițătoare, care sunt explorate.

Potrivit organizatorilor, concursul foto din anul curent „ZeroWaste PIX” este un apel de a reflecta asupra stării civilizației umane moderne. Fiecare fotografie va crește gradul de conștientizare și va inspira schimbarea – fie că este o imagine a fabricilor care aruncă toxine, gunoiști neautorizate care poluează mediul sau o grădină comunitară, care adună oamenii în jurul unui scop comun.

Foto: Nunzio Santisi

Participanții își pot prezenta creativitatea într-una dintre cele patru categorii de concurs: circular și inteligent, stiluri de viață ecologice, producție risipitoare, manie de consum. La ultima etapă a concursului, vor fi 30-50 de finaliști, dintre care vor fi selectați 6 câștigători. Cele mai bune fotografii din fiecare categorie vor fi selectate de un comitet de preselecție, format din experți în comunicare și mediu, numiți de Agenția Europeană de Mediu. Fotografiile finaliste vor fi apoi trimise unui juriu extern, format din experți în comunicare și mediu din întreaga Europă.

Juriul va determina câștigătorii premiilor, cu excepția Premiului Alegerea Publică. Pentru Premiul Alegerea Publică, înscrierile vor fi deschise votului public în perioada 24 octombrie – 7 noiembrie 2023. Câștigătorii tuturor premiilor vor fi anunțați la 10 noiembrie 2023.

Foto: Stipe Surac

Vor fi oferite patru premii, a câte 1000 de euro fiecare, pentru cea mai bună fotografie, în fiecare din cele patru categorii. Totodată, se va acorda Premiul Alegerea Publicului, în valoare de 500 de euro, dar și Premiul Tinereții, la fel în valoare de 500 de euro. La Premiul Tinereții pot pretinde fotografi care au o vârstă cuprinsă între 18 și 24 de ani.

Competiția este deschisă cetățenilor din cele 27 de state membre ale UE, inclusiv România, dar și cetățenilor din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia. În același timp, competiția se adresează, în cadrul acordurilor de stabilizare și asociere cu UE, și cetățenilor din Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina. Fotografiile trebuie făcute în țările menționate mai sus.

Foto: Gurhan Sahin

Reiterăm că la concurs pot participa persoane care au vârsta de 18 ani și mai mult. Trebuie să aveți drepturi de autor complete asupra materialului trimis. Puteți depune maximum 5 înscrieri la concurs. Fiecare înregistrare va fi tratată separat, așa că trebuie să completați un nou formular de trimitere pentru fiecare înregistrare. Prin trimiterea unei înscrieri, se va presupune că ați fost de acord să acceptați regulile, termenii și condițiile concursului.

Creați o fotografie originală în format electronic (de exemplu, .jpeg, .png, .tiff), cu o rezoluție minimă de 2000 pixeli, de preferință mai mult de 4960 pixeli, pe lățimea fotografiei. Însoțiți fotografia cu un titlu și o scurtă descriere opțională (maximum 1000 de caractere în limba engleză). Trimiteți înscrierea până la 3 octombrie 2023. Înscrierea la concurs este gratuită.

Drepturile de autor ale fotografiilor trimise la acest concurs rămân la participanții respectivi. Cu toate acestea, fiecare participant acordă Agenției Europene de Mediu și partenerilor săi dreptul de a utiliza fotografiile trimise în materialul lor digital și tipărit, creditând deținătorii drepturilor de autor. Dacă aveți întrebări despre competiție, trimiteți un email organizatorilor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari