fbpx

VIDEO/ UPDATE. Ministrul Perju solicită Guvernului în demisie alocarea a 246 de mln. de lei pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de ploi

 VIDEO/ UPDATE. Ministrul Perju solicită Guvernului în demisie alocarea a 246 de mln. de lei pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de ploi
Susține Ecopresa, distribuie!

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, cere Guvernului în demisie să aloce 246 milioane lei din Fondul de Rezervă a statului pentru acoperirea pagubelor din sectorul agricol. Solicitarea a fost făcută astăzi, 1 iulie, în cadrul unui briefing de presă, în care a prezentat situația din agricultură în urma prejudiciilor cauzate de ploi.

Potrivit lui Perju, în lunile mai-iunie au fost înregistrate circa 40 de situații excepționale cu caracter natural, vijelii, ploi torențiale, grindină, vânt puternic și furtuni de praf. „Intemperiile s-au produs pe teritoriul a 77 de localități, din 23 de raioane, cele mai afectate fiind Sîngerei, Florești, Ungheni, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni etc. Până la data de 28 iunie au fost afectate importante segmente atât de infrastructură, cât și culturi agricole. Au fost afectate peste o mie de hectare de porumb, peste 1850 de hectare de floarea soarelui și peste o mie de hectare de grâu și peste 200 de hectare de livezi. Pagubele sunt mai mari de 162 de milioane de lei, iar evaluările încă continuă”, a precizat ministrul agriculturii.

În context acesta a venit cu solicitarea ca cele peste 200 de milioane să fie găsite pentru a ajuta agricultorii care au suferit în urma condițiilor meteorologice nefavorabile. „Peste 220 de milioane este valoarea estimativă a pagubelor la culturile agricole. Am promis că vom instala 18 sisteme antigrindină și am solicitat de la Ministerul Finanțelor peste 7 milioane de lei pentru a angaja 120 de persoane care să asigure sistemul antigrindină și lansarea rachetelor”, a declarat Ion Perju.

Acesta a mai menționat că este conștient că fondul de rezervă este practic epuizat. „Se cunoaște că o bună parte din mijloacele financiare au fost alocate pentru alegerile anticipate. Pe mine mă interesează aspectul sectorului agricol și nu al alegerilor acum. Producătorii agricoli trebuie să înțeleagă că facem tot ce ne stă în puteri acum pentru a găsi aceste mijloace financiare”, a mai spus ministrul Perju.

Precizăm că joi, 1 iulie, meteorologii au emis o nouă avertizare meteorologică Cod Galben de instabilitate atmosferică. „În intervalul orelor 09-21, pe arii extinse se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-35 l/m2) însoțite de grindină și vijelie de până la 15-20 m/s”, se arată în avertizare.


Susține Ecopresa, distribuie!