fbpx

Agenţia Europeană de Mediu: Pandemia de coronavirus a redus drastic poluarea în Europa

 Agenţia Europeană de Mediu: Pandemia de coronavirus a redus drastic poluarea în Europa

Foto: Profimedia Images

Susține Ecopresa, distribuie!

Concentraţiile poluanţilor atmosferici, în special concentraţiile de dioxid de azot, au scăzut drastic în ultimele zile, ca urmare a măsurilor de urgenţă şi carantină impuse de pandemia de coronavirus în principalele oraşe europene şi care au dus la reducerea substanţială a traficului rutier, conform celor mai recente date publicate de Agenţia Europeană de Mediu, transmite digi24.ro.

Datele Agenţiei Europene de Mediu (AEM) sunt furnizate de circa 3.000 de staţii de monitorizare desfăşurate pe întreg continentul european, iar măsurătorilor sunt realizate din oră în oră. În anumite zone, s-a constatat că poluarea atmosferică s-a redus chiar şi la jumătate.

Conform AEM, în ultimele săptămâni concentraţiile de dioxid de azot, unul dintre poluanţii emişi de autovehicule şi care afectează cel mai grav sănătatea umană, au înregistrat scăderi semnificative în mai multe oraşe europene.

Astfel, în Milano, concentraţia medie de dioxid de azot din ultima lună a fost cu 24% mai mică, în comparaţie cu cea înregistrată în urmă cu două luni. De asemenea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, concentraţia a fost cu 21%mai scăzută.

În Bergamo, unul dintre oraşele cele mai grav afectate de pandemie, concentraţia a fost cu 47% mai mică, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019.

În Barcelona, nivelurile de dioxid de carbon au scăzut cu 40%, comparativ cu luna trecută şi cu 55%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Madrid, s-a înregistrat o scădere de 56% a poluanţilor atmosferici, de la o săptămână la altă, în vreme ce la Lisabona, scăderea, pentru aceeaşi perioadă, a fost de 40%.

De asemenea, cele mai recente imagini publicate de Agenţia Spaţială Europeană arată cât de mult au scăzut emisiile în China, după ce coronavirusul a cauzat închiderea industriei din această ţară.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!