fbpx

Expert: R. Moldova are nevoie de două posturi hidrometrice pe Nistru care să măsoare debitele

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova are nevoie de cel puțin două posturi hidrometrice pe râul Nistru. Acestea sunt necesare pentru a putea monitoriza debitele de apă care se înregistrează în fluviu la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. De această părere este expertul asociat în domeniul energeticii, mediului şi resurselor climatice de la Institutului Politici Publice Ion Efros. Potrivit lui, deși Republica Moldova a transmis numeroase solicitări în acest sens Ucrainei, țara vecină nu este deschisă să discute la acest subiect.

Partea ucraineană sabotează acest subiect. Există două posturi hidrometrice. Primul este la câteva zeci de metri de al doilea baraj ucrainean la Naslavcea, dar acest post măsoară nivelul apei în Nistru și nu debitele. Mai este unul la Unguri, la vreo 30 de km mai în aval de acest post de la Naslavcea, dar, la fel, măsoară nivelele”, a menționat Ion Efros în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune Moldova 1.

În opinia expertului, ar trebui să fie instalate cel puțin două posturi de monitorizare a debitelor: la Naslavcea și Unguri și să fie coordonate de ambele părți și la date să aibă acces și societatea civilă. „Datele care sunt furnizate de ucraineni nu sunt decât niște medii zilnice. Noi nu avem date la nivel de oră sau la fiecare 15 minute, dar se face o medie și aceasta nu este relevantă. Ca să înțelegi ce se întâmplă și ce debit ai, îți trebuie date la nivel de oră”, a menționat Ion Efros.

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că pe subiectul instalării unui punct de monitorizare pe râul Nistru, lângă barajul de la Naslavcea, Republica Moldova dialoghează cu Ucraina deja de câțiva ani. Potrivit ministrei, punctul de observație care există în apropiere de baraj este unul care furnizează date doar Republicii Moldova. „Acesta este un punct de observație al nostru pentru noi. Ideea noastră este că în momentul în care tu vrei să monitorizezi funcționarea hidrocentralei, punctul de observație trebuie să fie la Naslavcea și trebuie să fie recunoscut de ambele părți și atunci e un dialog comun despre cum să procedăm, cum să gestionăm debitele”, susține Iuliana Cantaragiu.

CITEȘTE ȘI: Va ceda sau nu Moldova 19 ha Ucrainei pentru Hidrocentrala Nistreană? Răspunsul ministrei Mediului

Fluviul Nistru are o lungime totală de 1362 de kilometri, prin Republica Moldova trec aproximativ 660 de km. Pentru țara noastră este cel mai important râu, servind ca principala sursă de aprovizionare cu apă potabilă şi tehnică pentru orașele Chișinău, Bălți, Tiraspol, Bender, Soroca, Criuleni, Slobozia și constituind 54% din volumul total pe țară.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu