Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea premierului Gavriliță la subiectul Nistrului și a barajului de la Naslavcea
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea premierului Natalia Gavrilița pentru a alfa dacă Guvernul întreprinde anumite măsuri pentru ca barajului de la Naslavcea să fie reîntors în proprietatea statului. Propunerea înaintată de Elena Bodnarenco și Vlad Batrîncea nu a întrunit numărul necesar de voturi.
„În urmă cu câteva zile, fostul premier Vlad Filat a recunoscut ilegalitatea transmiterii către Ucraina, pe când era șef la Guvern, a barajului de la Naslavcea. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor solicită completarea ordinii de zi a ședinței de azi cu proiectul privind audierea premierului referitor la acțiunile întreprinse de Guvern pentru reîntoarcerea în proprietatea statului a barajului de la Naslavcea”, a declarat Elena Bodnarenco, deputat al BCS, președintele Comisiei parlamentare pentru mediu și dezvoltare regională.
Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi și nu a fost inclusă în ordinea de zi. Au votat pentru trei deputați ai fracțiunii Partidului Șor și 29 ai blocului Socialiștilor și Comuniștilor, deputații PAS au votat contra.
La scurt timp, și deputatul Vlad Batrâncea a solicitat audierea prim-ministrei Gavriliță pe subiectul Nistrului, însă nici această inițiativă nu a întrunit numărul necesar de voturi.
„Atrag atenția la situația dramatică în care se află astăzi râul Nistru și în special ultimele evenimente când autoritățile legale din R. Moldova nu au acces în zona de frontieră. A avut loc și un conflict între serviciile de grăniceri din Republica Moldova cu paza paramilitară a complexului Hidronenergetic de la Novodnestrovsk, unde astăzi se efectuează lucrări de consolidare a bazinului și nemijlocit a malului. Considerăm că lipsa poziției, lipsa acțiunilor, lipsa măsurilor de către Guvernul R. Moldova poate aduce țara noastră într-o tragedie nu doar în agricultură, dar și în securitatea națională. Solicităm chiar astăzi audierea prim-ministrei Gavriliță cu prezentarea informației suficiente și clare ce face R. Moldova cu râul Nistru și cu această hidrocentrală ”, a declarat Batrâncea.
Precizăm că, în 2010, Guvernul R. Moldova a cedat controlul asupra barajului Naslavcea, care oferă acces la apa din Ucraina, când premierul de atunci Vlad Filat a semnat un protocol cu omologul său ucrainean, Iulia Timoșenko.
Potrivit protocolului secret, cele două state se obligă să recunoască întreprinderile și alte proprietăți ucrainene de pe teritoriul R. Moldova care s-au aflat la 1 decembrie 1990 în evidenţa ministerelor de subordonare unional-republicană. Astfel, în baza acestui protocol Ucraina a revendicat partea moldovenească a barajului de la Naslavcea, pe care este instalată Centrala hidroelectrică nr. 2. De aceea, în prezent R. Moldova nu are acces la baraj.