fbpx

Incendiile din Canada paralizează viața și în nord-vestul SUA. New York, cel mai poluat oraș din lume

Susține Ecopresa, distribuie!

Incendiile din Canada fac ravagii, iar fumul emanat de acestea ajung până în nord-estul Statelor Unite. Potrivit presei internaționale, acesta este un episod rar de poluare a aerului, care afectează peste o sută de milioane de americani şi constituie, potrivit preşedintelui Joe Biden, „o reamintire dură a consecinţelor schimbărilor climatice”, scrie Agerpres.

Zboruri întârziate din cauza vizibilităţii reduse, evenimente în aer liber anulate, şcoală la distanţă. Toate acestea se întâmplă în Canada și Statele Unite ale Americii.

Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Statele Unite, EPA, peste 111 milioane de oameni au fost vizaţi de alertele emise cu privire la scăderea calităţii aerului din nord-estul Statelor Unite, în mare parte. Regiunea nu este obişnuită cu un astfel de fum, spre deosebire de vestul SUA.

Incendii semnificative au avut loc în special la începutul acestui an în Quebec, iar fumul lor este împins direct spre sud din cauza condiţiilor meteorologice.

În capitala Washington, situaţia s-a agravat joi comparativ cu ziua de miercuri, alerta de poluare a aerului ajungând temporar la nivelul „violet” (foarte nesănătos), înainte de a fi retrogradată la „roşu” (nesănătos) la sfârşitul după-amiezii.

Îngrijorările se referă în principal la sănătatea persoanelor fragile, precum copiii, bătrânii sau persoanele cu probleme cardiace ori respiratorii. Vizitele la serviciile de urgenţă ale spitalelor asociate atacurilor de astm sunt în creştere în New York, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de sănătate al oraşului. Însă, aceste „câteva sute” de pacienţi nu suprasolicită serviciile, a precizat el.

Imagini impresionante cu orașul New York învăluit într-o lumină portocalie au circulat miercuri pe internet, cerul fiind mai degajat joi.

Grădinile zoologice din Bronx şi Central Park au fost închise, ca şi în Washington, iar elevii din şcolile publice din New York îşi vor relua cursurile de la distanţă vineri.

Pe aeroporturile din New York (La Guardia, Newark) şi Philadelphia, zborurile au suferit întârzieri din cauza vizibilităţii reduse, a declarat Agenţia de Aviaţie Civilă, FAA.

Încălzirea globală exacerbează riscul de incendii şi intensitatea acestora. Creşterea temperaturilor, înmulţirea valurilor de căldură şi reducerea nivelului de precipitaţii pe alocuri reprezintă o combinaţie ideală pentru declanşarea incendiilor. Deşi nu a fost efectuat încă niciun studiu care să evalueze legătura dintre incendiile actuale din Quebec şi schimbările climatice, „condiţiile pe care le vedem în Canada sunt în conformitate cu avertismentele specialiştilor în climă”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

Evocând atât fumul emanat de incendii, cât şi o recrudescenţă a inundaţiilor pe teritoriul Statelor Unite, un purtător de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, a criticat opoziţia republicană pentru „aderarea la teoriile conspiraţiei, dezminţite, negând existenţa şi natura schimbărilor climatice”. Joe Biden, care a vorbit cu premierul canadian Justin Trudeau, a promis că va ajuta la combaterea incendiilor.

Sezonul incendiilor din Canada în acest an, care abia a început, va fi „probabil cel mai rău din istoria ţării”, cu „consecinţe imense aici, în Statele Unite”, a declarat preşedintele american.

Cu aproape 800.000 de hectare afectate de incendii, potrivit autorităţilor, Quebec se confruntă deja cu un sezon istoric. Din ianuarie au fost înregistrate de două ori mai multe incendii, comparativ cu media din ultimii 10 ani.

Joi, în provincia Quebec erau peste 150 de incendii active, dintre care aproape 90 scăpate de sub control. Noi întăriri – americane, franceze, portugheze sunt aşteptate în perioada următoare.

Situaţia rămâne îngrijorătoare în mai multe regiuni, potrivit lui Stéphane Caron, de la Societatea pentru Protecţia Pădurilor împotriva incendiilor. „Suntem abia la începutul acestui sezon de incendii”, a spus el.

Riscurile unor noi incendii sunt încă semnificative. Exceptând partea de vest a Quebecului, riscurile sunt considerate „extreme” de către autorităţi, care au explicat că aceste incendii sunt foarte intense şi se răspândesc rapid, fiind foarte dificil de stopat de către pompieri.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu