fbpx

Producătorii de anvelope, care vor aduce cauciucuri în Moldova, vor trebui să se ocupe de colectarea și reciclarea lor. Proiectul propus de Ministerul Mediului

Susține Ecopresa, distribuie!

Producătorii de anvelope, care vor aduce în Republica Moldova cauciucuri noi sau uzate, vor trebui să se ocupe de colectarea și reciclarea acestora. Astfel prevede noul Regulament privind gestionarea anvelopelor uzate, înaintat pentru consultări publice de către Ministerul Mediului. De asemenea, persoanele fizice care dețin automobile și au anvelope uzate vor trebui să le predea agenților economici care se ocupă de colectarea sau reciclarea cauciucurilor.

Proiectul regulamentului prevede că producătorii de anvelope noi şi/sau anvelope reșapate destinate reutilizării sunt obligați să colecteze anvelopele uzate, în limita cantităţilor introduse de ei pe piaţă în anul precedent, să recicleze, să valorifice, să reutilizeze ca atare, să reşapeze întreaga cantitate de anvelope uzate colectată, evitând eliminarea prin depozitare a anveloper uzate.

Colectarea, conform documentului, se va realiza etapizat, începând cu 1 ianuarie 2024.

De asemenea, regulamentul prevede că agenții economici care desfășoară numai activități de colectare sunt obligați să preia gratis de la ultimul utilizator, să sorteze și să depoziteze, pe suprafețe betonate anvelopele uzate colectate, separat, în două categorii: anvelope uzate destinate reutilizării și anvelope uzate nereutilizabile, precum și transportarea acestora la punctele de colectare. De asemenea, agenții trebuie să predea anvelopele uzate destinate reutilizării agenților economici care distribuie astfel de anvelope sau agenților economici care desfășoară activitatea de reșapare, iar pe cele nereutilizabile să le predea persoanelor juridice autorizate care desfășoară activitatea de reciclare, valorificare sau le reutilizează ca atare.

Totodată, proiectul regulamentului prevede și faptul că persoanele fizice și cele juridice care dețin anvelope uzate sunt obligate să nu le înhumeze, abandoneze pe sol sau în apele de suprafață, să nu le incinereze decât în condițiile prevăzute în Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea, să le predea agenților economici care distribuie anvelope noi sau anvelope uzate destinate reutilizării ori agenților economici autorizați să le colecteze.

Agenții economici care efectuează operațiuni de colectare și valorificare a anvelopelor uzate sunt obligați să dețină autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor, cu indicarea explicită a operațiunilor de colectare și valorificare, cât și eliminare.

Proiectul Regulamentului privind gestionarea anvelopelor uzate este supus dezbaterilor publice până la data de 19 ianuarie.

Amintim că în luna decembrie deputații au votat pentru modificarea Legii deșeurilor astfel încât a fost exclusă interzicerea de a fi incinerate anvelopele uzate în Republica Moldova, iar această modificare a provocat un val de discuții aprinse în societate.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu