Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”
Mesajul Ambasadorului UE în Săptămâna Europeană a Energiei Durabile: „Trebuie să ne unim forțele să luptăm împotriva crizei energetice”
În perioada 23-30 septembrie, este marcată tradiționala Săptămână Europeană a Energiei Durabile și Săptămâna Diplomației Europene pentru Climă în Republica Moldova. În acest an, prioritățile acestor inițiative strategice sunt axate pe măsuri de ecologizare și digitalizare pentru o tranziție energetică echitabilă, eficiența energetică fiind unul din pilonii acestei tranziții.
Cu acest prilej, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a adresat un mesaj public. „Trebuie să ne unim forțele să luptăm împotriva crizei energetice, care ne pune în primejdie obiectivul de a deveni primul continent fără emisii de carbon până în anul 2050. Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este dedicată tranziției energetice. Ea este dedicată trecerii de la furnizorii de energie care nu sunt de încredere la o eficiență energetică durabilă și echitabilă”, susține Ambasadorul UE.
Într-un comunicat publicat de Ambasada UE se menționează că Republica Moldova, în calitate de partener și având statut de țară candidată la UE, beneficiază de asistență semnificativă în domeniul eficienței energetice, generând deja rezultate tangibile în întreaga țară, prin reducerea considerabilă a facturilor pentru energia electrică și termică, crearea de condiții mai bune de trai, studii și muncă și multe altele.
În același timp, promovarea surselor de energie curată, sigură și regenerabilă rămâne o prioritate-cheie pentru sprijinul UE acordat Republicii Moldova. În acest sens, Uniunea Europeană, prin Planul de Redresare Economică pentru Republica Moldova, lansat în iunie 2021, oferă suport semnificativ de circa 600 de milioane de euro.
Republica Moldova este vizată și în planul Comisiei Europene – REPowerEU, care a fost elaborat pentru a transforma în regim de urgență sistemul energetic european prin necesitatea eliminării dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia și necesitatea gestionării crizei climatice. Planul REPowerEU prevede economisirea energiei, producerea energiei regenerabile și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.