fbpx

O misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică va vizita centrala nucleară ucraineană din Zaporojie

Susține Ecopresa, distribuie!

O misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va efectua o vizită la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care a fost ţinta unor atacuri în ultimele săptămâni. Despre aceasta a anunțat astăzi directorul general al Agenţiei, Rafael Grossi, care a menționat că se află în drum spre centrală.

A sosit ziua, misiunea AIEA spre Zaporojie este de acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa”, a scris Rafael Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la faţa locului „cel mai târziu în această săptămână”.

Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de acestea, în timp ce operatorul ucrainean „Energoatom” a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu, scrie Agerpres.

Trupele ruseşti au bombardat zona „în mai multe rânduri în cursul ultimei zile”, anunţa sâmbătă pe Telegram compania naţională ucraineană „Energoatom”.

Tot astăzi, Kremlinul a cerut comunității internaționale să „pună presiune pe Ucraina” pentru a reduce tensiunile militare la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată în acest moment de forțele invadatorilor. Dmitri Peskov a acuzat guvernul de la Kiev că „pune Europa în pericol”.

Centrala nucleară de la Zaporojie este de mai multe săptămâni în atenția internațională în condițiile în care Rusia și Ucraina se acuză una pe cealaltă că bombardează zona și că pun continentul într-un nou pericol de accident nuclear. Ambele țări neagă că ar fi bombardat centrala.

Instalația nucleară de la Zaporojie, cea mai mare astfel de centrală din Europa, este gestionată de personal ucrainean și este conectată la rețeaua electrică ucraineană. Invadatorii ruși au preluat controlul centralei la începutul lui martie, în prima parte a atacului lor sângeros împotriva țării vecine.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu