Poluarea râului Nistru – o amenințare pentru viața și economia Republicii Moldova
42 de state îi cer Rusiei să-şi retragă imediat trupele de la Centrala Nucleară Zaporojie. Ce arată datele unui studiu ONU
Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă trupele şi personalul neautorizat de la Centrala Nucleară Zaporojie şi din vecinătatea acesteia.
„Prezenţa forţelor militare ruse la Centrala Nucleară Zaporojie împiedică operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi îndeplinească obligaţiile de siguranţă în ceea ce priveşte situaţia nucleară şi radiaţiile în conformitate cu convențiile internaţionale şi standardele de siguranţă IAEA. Îi cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi personalul neautorizat de la Centrala Nucleară Zaporojie, din vecinătate şi din toată Ucraina, astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi continue responsabilităţile şi personalul legitim să îşi îndeplinească sarcinile fără amestec din exterior, ameninţări sau condiţii de muncă inacceptabil de dure”, se arată în comunicat.
Semnatarele comunicatului sunt Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Olanda, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Coreea de Sud, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie, SUA, dar şi Uniunea Europeană.
Totodată, un studiu preliminar de evaluare a impactului de mediu al războiului din Ucraina, realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și de organizațiile sale partenere au constatat că următoarea generație a populației din Ucraina și din regiune va trăi „cu o moștenire toxică”. Experții UNEP efectuează o primă vizită de documentare în Ucraina și încep să mobilizeze eforturile pentru protejarea mediului înconjurător.
„Cartografierea celor mai afectate zone și primele pericole de mediu confirmă faptul că războiul este literalmente toxic. Prima prioritate este să ne asigurăm că această distrugere gratuită încetează cât mai curând posibil”, a declarat directorul executiv al UNEP, Inger Andersen. El a mai subliniat că este în joc un viitor sigur pentru ucraineni și pentru vecinii lor, astfel că trebuie să se pună capăt la alte daune.
În martie, Adunarea Generală a ONU a adoptat două rezoluții: „Agresiunea împotriva Ucrainei” și „Consecințele umanitare ale agresiunii împotriva Ucrainei”. Rezoluția „Agresiunea împotriva Ucrainei”, susținută de 96 de țări, cere ca „Federația Rusă să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional”; „să înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei și să se abțină de la orice altă amenințare sau utilizare ilegală a forței împotriva oricărui stat membru al ONU”.