fbpx

Putin vrea ca Rusia să ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060

 Putin vrea ca Rusia să ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060

Rusia este unul dintre principalii producători de hidrocarburi din lume şi o ţară în care tematicile de mediu au apărut abia recent. Foto: Profimedia Images

Susține Ecopresa, distribuie!

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia, unul dintre cei mai mari poluatori din lume, are ca obiectiv să atingă neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060, o strategie mai ambiţioasă decât cea afişată până în prezent şi anunţată cu puţin timp înainte de debutul Conferinţei ONU pentru combaterea schimbărilor climatice (COP26), care se va desfășura la începutul lunii noiembrie la Glasgow, informează AFP și digi24.ro. 

„În practică, Rusia va depune eforturi pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon în cadrul economiei sale. Şi ne-am fixat un obiectiv concret, cel mai târziu în 2060”, a declarat preşedintele rus în timpul unui forum pentru energie organizat la Moscova. Astfel, Rusia şi-a stabilit un obiectiv identic cu cel al Chinei.

Cotidianul Kommersant a dezvăluit la începutul lunii octombrie că Guvernul rus pregăteşte o nouă strategie pentru mediul înconjurător, care va conţine măsuri mai dure privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Potrivit acelui plan dezvăluit de cotidianul rus, Moscova ar viza să îşi reducă emisiile cu aproape 80% până în 2050, mai ales prin renunţarea progresivă la cărbune ca sursă de electricitate, favorizând mai mult energie nucleară, printre alte surse.

Rusia este unul dintre principalii producători de hidrocarburi din lume şi o ţară în care tematicile de mediu nu au apărut decât abia recent în discursurile oficiale ale reprezentanţilor săi, transmite Agerpres. 

Întrucât o mare parte a economiei sale se bazează pe extracţia minieră, Rusia abordează obiectivele de mediu într-o manieră mai puţin frontală decât vecinii săi europeni.

Vladimir Putin era cunoscut, în trecut, pentru luări de poziţie „climatosceptice” şi a declarat chiar la un moment că Rusia va avea de câştigat de pe urma schimbărilor climatice. 

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin şi-a revizuit ulterior atitudinea şi s-a declarat alarmat în special din cauza catastrofelor naturale, precum incendiile de vegetaţie care au devastat Rusia în această vară.

În acest an, Vladimir Putin a participat şi la un summit organizat de preşedintele american Joe Biden şi şi-a exprimat interesul pentru „implementarea unei cooperări internaţionale” în privinţa schimbărilor climatice.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!