/FOTO. VIDEO/ Un sat din Rusia, invadat de zeci de urşi polari în căutare de hrană

25

Un sat din Rusia a fost invadat de peste 50 de urși polari perturbând viața localnicilor. Toate evenimentele sociale au fost anulate, iar la grădiniță și școală, copiii sunt transportați cu autobuzul.

Potrivit World Wildlife Fund Rusia, deși pentru satul Ryrkaypiy urșii polari nu sunt o noutate, o astfel de „aglomerație” de prădători este rară.

„Aproape toți urșii sunt slabi. Printre ei se regăsesc și adulți dar și animale tinere, sunt și femele cu puii de vârste diferite ”, spune Tatyana Minenko, șefa patrulei instaurate pentru a preveni conflictele dintre animale și oameni.

Activiștii de mediu Tatyana Minenko și Maxim Deminov fac, de câteva ori pe zi, ocoluri ale satului, sunt de serviciu lângă grădiniță și școală. Sarcina lor principală este să împiedice urșii să intre în sat. Dacă în perioadele normale, cei doi se descurcau singuri, acum aproape toată populația satului îi ajută. Situația actuală este alarmantă pentru toată lumea.

Potrivit datelor din 6 decembrie, satul este înconjurat de 61 de urși polari.

Ryrkaipiy se află pe una dintre rutele de migrație ale urșilor polari, astfel încât animalele apar în mod tradițional aici în fiecare toamnă. Numărul lor depinde timpul în care îngheață Marea Chukchi. În fiecare an, condițiile sunt diferite, iar gheața se formează din ce în ce mai târziu, ceea ce obligă urșii să rămână pe țărm mai mult timp.

Astfel, prezența animalelor în apropierea satului nu este surpinzătoare. Activiștii de mediu sunt preocupați de numărul în creștere al acestora. Astfel, în 2006, voluntarii WWF Bear Patrol au înregistrat aproximativ 10 prădători, în 2013 – deja 27, iar în 2019 vorbim deja despre 56 de animale.

WWF Rusia susțin că motivul ar putea fi schimbările climatice globale. În Chukotka, se observă o vreme neobișnuit de caldă la începutul lunii decembrie. Gheața care s-a format nu este suficient de puternică, iar urșii nu o pot folosi pentru vânat și sunt obligați să caute hrană pe țărm.

„Dacă ar fi suficientă gheață, urșii ar merge mai spre nord pentru a vâna foci. Întrucât gheața nu este suficient de groasă, ei vor rămâne la mal și vor vizita satul din cauza curiozității și a foamei. Depunerile spontane de deșeuri pot atrage animalele: urșii vor merge pe urma mirosurilor deșeurilor alimentare. Adunarea urșilor polari devine din ce în ce mai frecventă, iar noi trebuie să ne adaptăm și să găsim modalități de a evita conflictele dintre oameni și animale”, spune Mikhail Stishov, coordonatorul proiectelor de biodiversitate arctică pentru WWF-Rusia.

Foto: Максим Деминов/ WWF России
Foto: Максим Деминов/ WWF России
Foto: Максим Деминов/ WWF России
Foto: Максим Деминов/ WWF России
Foto: Максим Деминов/ WWF России
Foto: Максим Деминов/ WWF России
Foto: Максим Деминов/ WWF России
Foto: Максим Деминов/ WWF России
Foto: Максим Деминов/ WWF России
Foto: Максим Деминов/ WWF России