fbpx

Concursul Wiki Loves Earth 2021 s-a încheiat. Republica Moldova plasată pe locul 6 din 32 de țări participante

 Concursul Wiki Loves Earth 2021 s-a încheiat. Republica Moldova plasată pe locul 6 din 32 de țări participante

Răspopeni. Sursa: Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, commons.wikimedia.org

Susține Ecopresa, distribuie!

Dacă primele trei ediții de Wiki Loves Earth au adus pe Wikipedia 3000 de imagini ale ariilor naturale protejate din Republica Moldova, ediția a patra a fost cea mai populară. Un număr de 34 de participanți au venit cu aproape două mii de fotografii care arată cele mai pitorești locuri din Republica Moldova. Câștigătorii la nivel național vor fi anunțați la sfârșitul lunii curente.

Efortul participanților a clasat Moldova pe locul 6 din 32 de țări participante. Fruntașele competiției sunt Germania, cu peste 13 mii fotografii, Ucraina, cu peste 11 mii fotografii, urmate de Rusia și Armenia – peste 6 mii fotografii. Moldova este devansată și de Turcia, unde participanții au încărcat pe platformă peste 2 mii fotografii.

„În 2016, când am organizat prima ediție, Wikipedia aproape că nu avea informații despre ariile protejate de la noi, iar imagini existau doar pentru 7 arii protejate. Cu ajutorul unor granturi oferite de Fundația Wikimedia, am reușit, în patru ediții, să acoperim cu imagini peste 50% din ariile protejate din republică”, spune organizatorul Wiki Loves Earth Moldova, Gheorghe A. Iordachi. 

Aflorimentul de lângă Văleni. Sursa: Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, commons.wikimedia.org

„Datorită licenței libere Creative Commons sub care ele sunt publicate, fotografiile și articolele dedicate ariilor protejate – prin extindere, locurilor de interes din Republica Moldova – au o vizibilitate cu mult mai bună. Imaginile nu mai sunt ascunse în albumele private ale amatorilor și fotografilor profesioniști, dar apar în motoarele de căutare. Mai mult, ele pot fi folosite în orice proiecte  pe viitor. De exemplu, cu condiția respectării licenței Creative Commons, instituțiile guvernamentale de resort pot ilustra trasee turistice și cataloage interne. Nu în ultimul rând, mai multă lume află despre ariile protejate din Republica Moldova”, menționează Iordachi. 

Poziția Republicii Moldova în clasament, timp de 4 ediții, este impresionantă – peste 130 de participanți, 250 de arii protejate illustrate, 5400 fotografii.

O pereche de tineri într-o grotă de la Orheiul Vechi. Sursa: SerKo Photography, commons.wikimedia.org

În edițiile precedente, Republica Moldova a fost clasată pe următoarele poziții:

Gheorghe A. Iordachi spune că toamna acesta va fi organizată o nouă competiție, Wiki Loves Monuments, prima ediție pentru Moldova, cu accent pe monumentele istorice, arhitecturale, arheologice. 

Wiki Loves Earth (WLE) este un proiect început în Ucraina în anul 2013, iar concursul a devenit internațional în 2014. Este o competiție anuală de fotografie, desfășurată pe parcursul lunilor mai-iunie, organizată în întreaga lume de membrii comunității Wikipedia cu ajutorul afiliaților locali Wikimedia de pe glob. Participanții fac fotografii cu patrimoniul natural local și peisajul pitoresc din țările lor și le încarcă în Wikimedia Commons.

Scopul evenimentului este de a evidenția zonele de conservare ale țărilor participante, de a încuraja oamenii să surprindă în fotografii aceste obiective și să le pună sub o licență gratuită care poate fi apoi reutilizată nu numai pe Wikipedia, ci peste tot în lume.

Ludmila Hițuc

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!