fbpx

VIDEO/ Se propune împădurirea a 100 mii de hectare. Sandu: Restabilind pădurile Moldovei putem oferi generațiilor viitoare șansa de a trăi într-o țară verde și sănătoasă

 VIDEO/ Se propune împădurirea a 100 mii de hectare. Sandu: Restabilind pădurile Moldovei putem oferi generațiilor viitoare șansa de a trăi într-o țară verde și sănătoasă
Susține Ecopresa, distribuie!

Împădurirea este un subiect foarte important pentru țara noastră, chiar dacă problema nu poate fi soluționată imediat, susține președinta Sandu, care spune că programul național de împădurire este o prioritate a actualei guvernări și o prioritate pentru ea în calitate de Președinte. Declarația a fost făcută în cadrul evenimentului „Acțiuni comune de împădurire a Moldovei” desfășurat vineri, 3 decembrie, la Lozova.

„Astăzi Republica Moldova are doar 11% din teritoriul său acoperit cu păduri. Lipsa pădurilor conduce la eroziunea solurilor, alunecări de teren, acces limitat la apă și în general la înrăutățirea calității vieții cetățenilor. Tocmai de aceea împădurirea este o prioritate a țării noastre pe termen lung. Doar restabilind pădurile Moldovei putem oferi generațiilor viitoare șansa de a trăi într-o țară verde și sănătoasă. În același timp, împădurirea va avea efecte pe termen mediu, de exemplu în agricultură, îmbunătățind calitatea solului și accesibilitatea apei, dar și pentru dezvoltarea și îmbunătățirea calității vieții în comunități”, a declarat Sandu.

Potrivit ei, este nevoie de un plan de acțiuni clar, care să asigure conservarea și dezvoltarea durabilă a resurselor forestiere în R. Moldova. Sandu a mai precizat că cum se lucrează asupra unui program care prevede creșterea suprafeței terenurilor împădurite din Republica Moldova cu cel puțin 100.000 hectare, în următorii ani, prin plantarea pe terenuri publice și restabilirea perdelelor forestiere a fâșiilor riverane de protecție și a terenurilor agricole. Împădurirea va preveni degradarea terenurilor și va consolida stabilitatea ecologică a țării.

În context, Președinta Sandu a adresat și un mesaj angajații sectorului silvic în care a menționat că pe parcursul timpului în sectorul silvic au fost comise multe abuzuri, iar cei care au admis asemenea abuzuri trebuie să răspundă conform legii. „Nu este corect să spunem că toți angajații din acest sector sunt corupți, să-i punem pe toți în aceeași oală. Știu că sunt mulți oameni onești și muncitori printre pădurari, lucrători silvici, oameni care își fac meseria cinstit, cu abnegație, iar denigrarea lor de rând cu cei corupți nu este corectă”, a declarat Sandu menționând că criticile generalizate afectează și descurajează angajații care muncesc cinstit.

În context, Sandu afirmă că trebuie revizuit modul de salarizare a angajaților din silvicultură. „Oamenii din acest sector trebuie salarizați din bugetul de stat. Munca pădurarilor este una în folosul comunității, pentru țară și nu e bine ca ei să fie lăsați la autogestiune, unde sunt nevoiți să se descurce cum pot”, a declarat șefa statului.

Spre finalul discursului, Sandu a menționat că Programul național de conservare și dezvoltare durabilă a resurselor forestiere din Republica Moldova pentru anii 2022-2030 este o parte importantă a eforturilor țării noastre de a face față provocărilor locale și globale de mediu.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!