VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
FOTO/ „Nistrul nu este doar apă, dar și ecosistemele cu serviciile lor”. Mai mulți ecologiști au protestat în fața Parlamentului
Joi mai mulți ecologiști au protestat în fața Parlamentului. Potrivit lui Ilya Trombițchi, unul dintre organizatori, ecologiștii au cerut deputaților ca atunci când vorbesc de protecția Nistrului să ia în considerare nu numai cantitatea de apă din Nistru, dar și serviciile ecosistemice furnizate de Nistru.
„Râul ar trebui perceput nu ca un șanț cu apă, ci ca un bazin, adică teritoriul din care colectează apa și ca un ecosistem ce include toate animalele și plantele care trăiesc în râu și pe malurile sale”, explică Ilia Trombițki de la Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, unul dintre organizatorii acțiunii de protest.
ONG-urile de media vor să-i îndemne pe politicieni să facă o evaluare reală a amenințărilor în adresa fluviului Nistru și să ia măsurile de rigoare, care să contribuie la îmbunătățirea situației.
„Cu cât ecosistemul este mai puțin perturbat, cu atât își oferă mai eficient serviciile, cum ar fi apă de înaltă calitate pentru băut și irigare, resurse biologice, condiții pentru dezvoltarea turismului și recreierii, adaptarea la schimbările climatice etc. Legislația internațională prevede, că niciun utilizator de apă nu ar trebui să aibă avantaje față de ceilalți și ar trebui să se țină cont de interesele tuturor”, adaugă dl.Trombițki.
Totodată, participanții la protest au solicitat ca colaboratorii științifici să fie finanțați din bugetul de stat, dar nu din contul arborilor doborâți și vânduți în aceștia.
„De mulți ani, rezervațiile naturale din Moldova, inclusiv cele cu administrație, nu au primit finanțare de la bugetul de stat. În ciuda acestui fapt, ei supraviețuiesc. Dar, din păcate, pentru a obține bani pentru a plăti salariile angajaților lor, sunt obligați, de exemplu, să vândă resurse naturale protejate, în principal cherestea ”, explică dl.Trombițki. „Nu există nicio altă țară în Europa în care să aibă loc această practică. Suntem pentru ca rezervațiile naturale să fie finanțate de la bugetul de stat. Prin urmare, cerem ca actualul parlament, atunci când adoptă Legea Bugetului de stat pentru 2022, să aloce fonduri pentru menținerea rezervațiilor științifice”, conchide dumnealui.