fbpx

Rușii au atacat barajului Dnestrovsk de pe Nistru. Nu există pericol de inundații

Susține Ecopresa, distribuie!

Un atac rusesc a avut loc, în această dimineață, asupra barajului Dnestrovsk din Ucraina, aflat pe râul Nistru. Potrivit informațiilor oficiale, acesta se află la 10 kilometri de barajul din localitatea Naslavcea de pe teritoriul Republicii Moldova. Autoritățile ucrainene anunță că atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, mai exact, transformatoarele electrice. Astfel, nu există pericol de inundații.

Ministerul de Interne al Republicii Moldova susține că accesul în zona din extremitatea de nord a localității Naslavcea, aflată la frontieră cu Ucraina, inclusiv accesul pe insulă, a fost restricționat, urmare a căderii în această dimineață a resturilor unei rachete, doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean.

Poliția de Frontieră efectuează supravegherea aeriană a spațiului în zona de frontieră cu Ucraina, iar sectoarele poliției de frontieră Otaci și Ocnița au fost introduse în regim special de activitate. De asemenea, a fost sporit numărul patrulelor poliției de frontieră pe fâșia verde, aflată pe granița cu Ucraina, în zona Naslavcea.

În urma incidentului nu s-au înregistrat victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse.

Dacă s-ar rupe barajul de la Dnestrovsk, ar avea de suferit cel puțin 14 localități din raionul Soroca. Igor Brighidin, șeful-adjunct al Direcției Stare Excepțională Soroca, a declarat pentru Observatorul de Nord că prima localitate care ar avea de suferit ar fi satul Balinți – în timp de 4 ore localitatea ar fi inundată în proporție de 83%. Ar urma: Cremenciug – 4 ore, în proporție de 92 la sută; Iarova – 5 ore, 12 la sută; Holoșnița – 5 ore, 45%; Cureșnița – 6 ore, 22 la sută; Cosăuți – 6 ore, 84%; Egoreni – 8 ore, 33 la sută; Soroca – 8,5 ore, 13 la sută; Trifăuți – 9 ore, 84 la sută; Vasilcău – 10 ore, 60 la sută; Slobozia Vărăncău – 11 ore, 96 la sută; Vărăncău – 11 ore, 20%; Nimereuca – 12 ore, 26 la sută, iar localitatea Cerlina ar fi inundată în totalitate timp de 13 ore.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu