fbpx

Ziua fluviului Nistru va fi marcată pe 28 mai. Autoritățile au pregătit un șir de evenimente care se vor desfășura timp de șase zile

Susține Ecopresa, distribuie!

Cu ocazia Zilei fluviului Nistru, care este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, Ministerul Mediului a planificat un șir de evenimente dedicate principalei artere acvatice a Republicii Moldova. În perioada 26-31 mai, vor fi organizate ședințe, vizite, întruniri în raioanele Soroca, Ștefan Vodă și Dubăsari. În acest an, sloganul zilei Nistrului este „Râul care ne unește”.

Ziua fluviului Nistru va începe cu evenimentul de acordare a premiilor pentru ediția 2022 a concursului de desen „Colours of the Dniester”, care va avea loc la Ministerul Mediului pe 26 mai.

Sâmbătă, 27 mai, localitatea Pârâta din raionul Dubăsari va găzdui evenimentul „Renunță la plastic pentru un Nistru mai curat”, iar duminică va fi desemnat câștigătorul concursului „Devino ambasadorul Nistrului”, menit să susțină ideile tinerilor privind protejarea fluviului.

Pe 30 și 31 mai vor avea loc două ședințe, la care sunt invitați reprezentanți ai diferitor instituții ale statului. Vor fi abordate problemele și situația actuală a fluviului Nistru.

Fluviul Nistru, cu izvorul în munții Carpați, are o lungime totală de 1350 km și suprafața totală de 72,1 mii km2, dintre care, pe teritoriul Republicii Moldova, lungimea cursului de apă constituie 636 km și ocupă o suprafață de 19,2 mii km2 sau 26,5 % din teritoriul total al bazinului.

Resursele de apă ale bazinului Nistru în limitele teritoriului Republicii Moldova sunt evaluate la 10 700 mil. m3, din acest volum, mai puțin de 30% se formează pe teritoriul țării. Astfel, Nistrul alimentează cu apă potabilă circa 80% din populația țării și 99% din populația capitalei.

Bazinul hidrografic Nistru are o importanță socială, istorică, culturală, dar și un rol vital în asigurarea cu apă calitativă a necesităților în agricultură, industrie, în menținerea balanței ecologice și, în general, în dezvoltarea durabilă a țării.

Fluviul Nistru are o importanță considerabilă din punct de vedere transfrontalier, fapt confirmat prin Convenția de la Helsinki privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale.

Bazinul râului Nistru constituie un patrimoniu natural unic, un ecosistem caracterizat printr-o biodiversitate bogată, care determină existența unor zone umede de importanță internațională, protejate de legislația națională și de instrumentele internaționale, inclusiv prin Convenția Ramsar privind zonele umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.

Agenda evenimentelor poate fi accesată mai jos.

Agenda Ziua Nistrului by Ecopresa.md on Scribd

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu