fbpx

VIDEO/ Maia Sandu, discurs la COP26: Acțiunea asupra climei este o prioritate națională

 VIDEO/ Maia Sandu, discurs la COP26: Acțiunea asupra climei este o prioritate națională
Susține Ecopresa, distribuie!

Președinta Sandu afirmă că Republica Moldova și-a propus să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 70 la sută față de nivelul anului 1990. Într-un mesaj video difuzat în cadrul unui eveniment al COP26, Sandu afirmă că schimbările climatice sunt o realitate cu care trăim zi de zi, iar Republica Moldova deja îi simte efectele prin secete frecvente, câmpuri inundate, canicule și furtuni care ne distrug culturile. În context, șefa statului și-a exprimat speranța ca țările lumii să facă parteneriate puternice și să transpună în acțiuni Acordul de la Paris.

În anul 2020, am trecut prin cea mai gravă secetă din ultimele decenii, care a provocat pagube economie majore țării noastre, efectele fiind amplificate și mai mult de criza pandemică. În ultimii 30 de ani, Moldova a menținut emisiile de gaze cu efect de seră la nivel scăzut. Pe măsură ce ne străduim să reconstruim și să modernizăm economia noastră într-un mod mai durabil, vom depune eforturi pentru a menține aceste cifre scăzute. Acțiunea asupra climei este o prioritate națională. Ne străduim să ne dezvoltăm reziliența prin extinderea suprafețelor forestiere, salvgardarea resurselor de apă, reducerea poluării și îmbunătățirea gestionării deșeurilor. Vrem să oferim moldovenilor șansa la o viață mai bună – o viață într-un mediu mai sănătos. A realiza aceste scopuri nu este nici ușor, nici ieftin. Contribuția noastră actuală determinată la nivel național prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 70 la sută față de nivelul anului 1990. Un scenariu mai ambițios prevede că acest procent va crește și mai mult. Acest lucru va necesita eforturi uriașe și investiții de miliarde pentru a îmbunătăți procesele economice și sursele de energie. Cu ajutorul comunității internaționale, suntem pregătiți să ne îndeplinim angajamentul. Reiterez că Moldova este pregătită să acționeze în privința climei. Ne dorim să vedem angajamentele Acordului de la Paris transpuse în acțiuni, dar nu o putem face de unii singuri. Ne exprimăm încrederea și dorința de a construi parteneriate puternice pentru a construi o lume mai sigură, mai rezilientă și mai prosperă pentru toți”, a declarat Sandu.

Mesajul video a fost difuzat în cadrul evenimentului virtual la nivel înalt al PNUD „Ambiții din prima linie: celebrăm campionii pentru angajamentele lor de acțiune climatică“, desfășurat în contextul Conferinței părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!