fbpx

Program de trasabilitate a lemnului și grupuri mixte cu inspectorii de mediu. Cum Moldsilva va combate exploatarea abuzivă a pădurilor

 Program de trasabilitate a lemnului și grupuri mixte cu inspectorii de mediu. Cum Moldsilva va combate exploatarea abuzivă a pădurilor
Susține Ecopresa, distribuie!

Moldsilva intenționează să implementeze un program privind trasabilitatea lemnului. Potrivit directorului Agenției, Vadim Stîngaci, platforma va permite urmărirea procesului de la obținerea autorizației, a locului de tăiere până la beneficiar. Acesta este una dintre acțiunile pe termen scurt prin care Moldsilva își propune să lupte cu exploatarea abuzivă a pădurilor.

Într-o intervenția în cadrul evenimentului „Acțiuni comune de împădurire a Moldovei” desfășurat vineri, 3 decembrie, la Lozova, Stîngaci a relatat că rezultatele controalelor efectuate de colaboratorii Moldsilva și a celor de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului deseori atestă că sunt încălcări la întocmirea materialelor primare, anume materialele care sunt premergătoare obținerii autorizației pentru efectuarea tărielor.

Astfel, Agenția și-a propus să reevalueze parchetele și materialele care urmează a fi prezentate pentru obținerea autorizației pentru 2022. În acest mod, potrivit directorului Moldsilva, se vor exclude erorile care se atestă și anume nu va fi incluse mai mult volum, cantitate de masă lemnoasă și nu va fi mărit numărul de arbori care urmează a fi exploatați.

„Deseori se atestă că în materialele primare este un volum evidențiat, dar de facto după rezultatele controalelor denotă că urma a fi obținut un volum cu mult mai mare. Cantitatea – surplpusul obținut ilegal el se comercializează și deseori noi suntem în situația că materialul obținut legal de masă lemnoasă putrezește pe parchet”, relatează Vadim Stîngaci.

De asemenea, printre măsurile care urmează a fi implementate în perioada următoare se numără și modificarea metodologiei de calcul a prețului la masa lemnoasă. Adică, cetățenii să poată alege de unde să cumpere lemnul, direct de pe parchet la un preț mai mic, sau de la dezpozit la un preș mai mare.

Pentru a combate tăirile ilcite, Moldsilva va semna un acord și va intensifica colaborarea cu Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Stîngaci spune că vor fi formate grupe mixte de lucru și astfel vor fi evitate și suspiciunile că anagajații Agenției acoperă anumite ilegalități sau anumite interese.

Totodată, pentru ca cetățenii să fie informați, Agenția își propune ca în parchetele unde au loc lucrărir să fie instalate panouri informative ca orice cetățean să cunoască tipul lucrărilor, numărul autorizației și ce volum de lemn urmează a fi obținut de pe suprafața dată.

Măsurile date au fost menționate de Stîngaci drept răspuns la întrebarea Președinte Sandu despre acțiunile pe care le va Moldsilva în viitorul imediat pentru a combate exploatarea abuzivă a pădurilor, combaterea tăierilor ilegale.

CITEȘTE ȘI VIDEO/ Se propune împădurirea a 100 mii de hectare. Sandu: Restabilind pădurile Moldovei putem oferi generațiilor viitoare șansa de a trăi într-o țară verde și sănătoasă

Precizăm că, Maia Sandu a adresat și un mesaj angajații sectorului silvic în care a menționat că pe parcursul timpului în sectorul silvic au fost comise multe abuzuri, iar cei care au admis asemenea abuzuri trebuie să răspundă conform legii. „Nu este corect să spunem că toți angajații din acest sector sunt corupți, să-i punem pe toți în aceeași oală. Știu că sunt mulți oameni onești și muncitori printre pădurari, lucrători silvici, oameni care își fac meseria cinstit, cu abnegație, iar denigrarea lor de rând cu cei corupți nu este corectă”, a declarat Sandu menționând că criticile generalizate afectează și descurajează angajații care muncesc cinstit.

În context, Sandu afirmă că trebuie revizuit modul de salarizare a angajaților din silvicultură. „Oamenii din acest sector trebuie salarizați din bugetul de stat. Munca pădurarilor este una în folosul comunității, pentru țară și nu e bine ca ei să fie lăsați la autogestiune, unde sunt nevoiți să se descurce cum pot”, a declarat șefa statului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!