fbpx

VIDEO/ IarmarEco 2021:Târg de bunătăți eco, premii și grijă față de mediul înconjurător

 VIDEO/ IarmarEco 2021:Târg de bunătăți eco, premii și grijă față de mediul înconjurător

Foto: IarmarEco

Susține Ecopresa, distribuie!

Și-au adus deșeurile, au cumpărat produse ecologice și au câștigat premii. Vorbim de sute de participanți ai tradiționalului târg IarmarEco, desfășurat duminică în parcul Valea Trandafirilor din Capitală.

Adulți, părinți cu copii, vârstnici sau adolescenți toți au avut parte de activități la IarmarEco. Pe lângă târg au fost organizate ateliere, o zonă verde și una a copilăriei, unde cei mici au putut picta, croșeta sau să se legene într-un scrânciob.

„IarmarEco adună oamenii care fac ceva artizanal, cu un impact mai mic față de mediul care ne înconjoară și o parte a antreprenorilor sociali care prin afacerea lor vin să soluționeze o problem din comunitate”, explică Ion Ungureanu, parte a echipei organizatorice.  

Potrivit lui, o parte importantă a IarmarEco este cea de informare și conștientizare, astfel, pe lângă produsele eco, participanții au primit și informații utile care să-i ajute să fie mai prietenoși cu mediul înconjurător. Tinerii de la TEP le-au povestit despre tipurile de plastic, și care dintre acestea poate fi reciclat. Reprezentanții Asociației Jurnaliștilor de Mediu au prezentat un puzzle – drumul unui tarif, iar cei care s-au jucat au înțeles importanța achitării taxei pentru evacuarea deșeurilor. Inițiativa #fărădeșeuri a acceptat de la participanți trei tipuri de deșeuri: plastic, hârtie și electronice, iar celor interesați le-au povestit despre importanța consumului conștient, reciclare și reutilizare.

Totodată, și cei peste o sută de expozanți, pe lângă comercializarea produselor, le-au povestit vizitatorilor cum acestea se produc și de ce sunt considerate ecologice.

Natalia Munteanu este de meserie jurnalistă, iar la târg a venit pentru prima data. Tânăra a oferit participanților brioșe de morcov și săpunuri naturale produse chiar de ea și uleiuri esențiale. Ea ne spune că a început să producă săpunuri în timpul pandemiei, când lucra de acasă, iar la târg a făcut și primele vânzări. Pe viitor se gândește să-și transforme micul hobby într-o mini afacere.

Ecaterina Tihanovscaia a venit cu o gamă largă de torbe. Tânăra spune că și-ar dori ca cetățenii să le folosească la cumpărături și astfel să fie utilizate cât mai puține pungi de plastic.

Doritorii au putut cumpăra și produse din lemn și fibre de bambus, cum ar fi sticluțe pentru apă, periuțe de dinți sau tacâmuri pentru bebeluși. Daniela Dermengi cea care le comercializează spune că sunt o alternativă eco pentru plastic, dar și mult mai sigure pentru copii.

Tot la târg, femeile și-au putut achiziționa o cupă menstruală. Confecționată din silicon medical, aceasta este reutilizabilă pe o perioadă între doi și zece ani. Potrivit reprezentanților mcup, cupa are o capacitate de 3/5 ori mai mare ca un absorbant normal și este foarte comodă în utilizare.

La IarmarEco participanții au găsit și o gamă largă de produse de sezon, legume, fructe, miere sau brânzeturi naturale.

Totodată, participanții au avut posibilitatea să adopte o haină la FreeShop, sau să le ofere o a doua viață hainelor din garderobă pe care nu le mai poartă donându-le. Tot aici, asumându-și că vor face o faptă bună, unii dintre participanți s-au ales cu o carte bună.

IarmarEco a fost un amalgam de emoții pozitive, culoare, produse eco și oameni buni. Dacă nu ați reușit să participanți duminică, atunci o veți putea face la anul.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!