Una dintre cele mai mari țări din lume interzice obiectele din plastic de unică folosință. Situația este extrem de gravă
India, una dintre cele mai mari țări din lume, a decis să interzică obiectele din plastic de unică folosință. Guvernul indian a luat această măsură, deoarece țara este sufocată de deșeuri din plastic. Astfel, au fost interzise paiele, tacâmurile, toate bețișoarele din plastic și ambalajul de acest tip de la pachetele de țigări. Măsura a întâmpinat, însă, o mare opoziție din partea producătorilor, scrie evz.ro.
Guvernul indian a interzis mai multe tipuri de obiecte din plastic de unică folosinţă pentru a lupta împotriva deşeurilor care sufocă râurile şi otrăvesc fauna şi flora. Decizia este însă contestată de producătorii care nu sunt pregătiți. În plus, nici oamenii nu sunt dispuși să accepte scumpirile care vor urma.
Imaginile cu vaci care pasc plastic au devenit o obișnuință în numeroase oraşe indiene. În statul nordic Uttarakhand au fost găsite urme de plastic în excrementele elefanţilor de pădure, potrivit unui studiu.
India generează aproximativ patru milioane de tone de plastic pe an, din care o treime nu este reciclată şi ajunge în diverse căi navigabile şi gropi de gunoi. Aceste deşeuri iau foc în mod regulat, agravând poluarea atmosferică. Jumătate dintre aceste deşeuri provin din obiecte de unică folosinţă. Este realitatea pe care noua interdicţie impusă de această ţară speră să o schimbe.
Interdicţia impusă de guvern include paiele, tacâmurile, beţişoarele pentru urechi, foliile de ambalaj, beţele de plastic pentru baloane, bomboane şi îngheţată şi pachetele de ţigări, a anunţat premierul Narendra Modi într-o declarație de presă.
Companiile PepsiCo, Coca-Cola, precum şi companiile locale Parle Agro, Dabur şi Amul, au făcut lobby pentru ca paiele să fie exceptate de la interdicţie. Guvernul a exceptat deocamdată doar pungile de plastic, dar le-a cerut producătorilor şi importatorilor să mărească grosimea pentru a promova reutilizarea.
Companiile din industria materialelor plastice, care angajează milioane de oameni în ţară, spun că alternativele sunt scumpe şi fac presiuni asupra guvernului să amâne interdicţia.
Jigish N. Doshi, preşedintele grupului industrial Plastindia Foundation, se aşteaptă la pierderi „temporare” de locuri de muncă, dar estimează că problema mai mare vizează companiile „ce au investit un capital uriaş în utilaje care probabil nu vor mai fi utile” după interdicţie.