fbpx

Doi viticultori au transformat podgoriile lor tradiționale în afaceri profitabile

 Doi viticultori au transformat podgoriile lor tradiționale în afaceri profitabile
Susține Ecopresa, distribuie!

Era sfârșitul lunii februarie, iar pe podgoria mângâiată de soare a lui Vadim Balan din localitatea Mălăiești era forfotă mare. De lucrările viticole din această perioadă depinde roada pe care o va strânge la toamnă.

Vadim a decis să lanseze o afacere acasă, pe un pământ care nu fusese muncit timp de 17 ani. Se întâmpla în 2012. De atunci, Vadim a încercat să crească tot felul de culturi agricole, inclusiv viță-de-vie, însă a înțeles că are nevoie de utilaje performante și tehnologii inovatoare pentru a putea dezvolta o afacere profitabilă. Așa cum un agricultor începător nu și le poate permite, a căutat posibilități de a accesa granturi pentru cultivarea viței-de-vie conform sistemului Pergola. În condițiile schimbărilor climatice, acest sistem inovator de cultivare a strugurilor de masă este cel mai recomandat de specialiști și permite sporirea recoltei de până la patru ori.

Șansa a apărut la sfârșitul anului 2020, când proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie, a anunțat un concurs de granturi pentru producătorii și procesatorii agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a adopta tehnologii inovatoare în procesul de producere și în acest fel să-și sporească competitivitatea și să poată accesa noi piețe de desfacere. Condițiile concursului prevedeau ca producătorii să se asocieze, iar fiecare parteneriat creat putea beneficia de un grant în valoare de 50.000 dolari și de consultanță pentru dezvoltarea afacerilor.

Așa i-a venit ideea lui Vadim Balan de a crea un parteneriat cu un viticultor cu experiență, Vasile Dobrov din localitatea Parcani. Împreună au participat la concurs, iar din banii câștigați au procurat peste 5200 de butași și au mărit podgoria cu 3 ha, au creat un sistem de irigare prin picurare pe o suprafață de circa 8 ha, au urmat câteva cursuri de instruire și au construit un depozit frigorific modern pentru păstrarea strugurilor de masă.

„Pentru ca să fim competitivi pe piața externă, avem nevoie de produse de înaltă calitate, ambalate adecvat și să putem asigura livrarea lor sistematică și în volume mari. Acest lucru îl putem asigura acum doar prin cooperarea producătorilor. De aceea, am decis să ne unim forțele, mai ales că avem pământurile alături și am putea să ne ajutăm cu un sfat bun, să facem schimb de tehnică agricolă și să procurăm împreună fertilizanți și alte produse fitotehnice la un preț avantajos”, susține Vadim.

Pentru Vadim Balan asistența obținută în cadrul proiectului AdTrade a reprezentat șansa de a face un nou pas în dezvoltarea afacerii sale, implementând tehnologiile inovatoare de cultivare a strugurilor de masă după sistemul Pergola. „Cu ajutorul acestui sistem inovator, strugurii se pot ridica mai sus, astfel asigurăm o aerisire mai bună și îi apărăm de soarele arzător, de ploi și de mucegai. De asemenea, datorită stâlpilor, putem folosi plasa antigrindină, care ne va proteja culturile”.

La doar câțiva kilometri de gospodăria țărănească al lui Vadim Balan, pe o suprafață de 15 ha, crește viță-de-vie și Vasile Dobrov. Acesta are o experiență de aproape 16 ani în agricultură, însă abia acum, datorită asistenței financiare oferite de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD/AdTrade, a reușit să-și repornească activitatea în totalitate, după o lungă perioadă de stagnare.

Anunțul despre granturile oferite producătorilor și procesatorilor agricoli de pe ambele maluri ale Nistrului a fost un nou imbold pentru dezvoltarea afacerii lui. „Grație suportului financiar obținut, am procurat utilaj performant pentru irigarea viței-de-vie, ceea ce înseamnă că sunt asigurat împotriva secetei”, spune Vasile. Seceta este cea mai mare grijă a agricultorului, căci, din cauza ei, anul trecut a cultivat doar 100 tone de struguri, adică jumătate din cantitatea planificată.

Sistemul inovativ de irigare și îngrășămintele care pot fi adăugate la procesul de picurare pot contribui enorm la dezvoltarea afacerii și la calitatea produselor oferite consumatorilor, căci agricultorul pune mare accent pe cultivarea produselor ecologice.

„Calitatea produsului este principala noastră prioritate. Dacă cumpărătorul va fi mulțumit, el va reveni după produsele noastre”, spune Vasile Dobrov. Odată cu schimbările din podgoria sa, agricultorul spune că s-au schimbat și aspirațiile sale: de a mări suprafețele cultivate, iar odată cu acestea să creeze mai multe locuri de muncă și să-și sporească capacitățile de export.

FOTO, TEXT – PNUD MOldova

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!