fbpx

Un aisberg mai mare de 15 ori decât Parisul s-a desprins de banchiză în Antarctica

Susține Ecopresa, distribuie!

Un aisberg uriaş, de peste 15 ori mai mare decât Parisul, s-a desprins din Antarctica, au anunţat oamenii de ştiinţă britanici. Fenomenul nu se datorează schimbărilor climatice, deşi regiunea este ameninţată de încălzire, potrivit British Antarctic Survey (BAS).

Blocul de gheaţă de 1.550 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză duminică, 22 ianuarie, între orele locale 19.00 şi 20.00, în urma unui val puternic care a lărgit o fisură deja existentă în gheaţă, denumită Chasm-1, a precizat organismul de cercetare polară într-un comunicat.

În urmă cu doi ani, un aisberg de aproape aceleaşi dimensiuni se formase deja în aceeaşi zonă, cunoscută sub numele de Bariera Brunt, unde se află staţia de cercetare britanică Halley VI.

Specialiştii, care se află la faţa locului din noiembrie până în martie, au observat în ultimii zece ani evoluţia fisurilor mari din gheaţă, iar în 2016 BAS a decis să mute staţia cu aproximativ 20 de kilometri, de teama că aceasta va ajunge pe un aisberg în derivă, ca urmare a topirii gheţii.

Această desprindere era de aşteptat şi este un comportament natural al barierei Brunt. Nu are legătură cu schimbările climatice”, a explicat glaciologul Dominic Hodgson, citat de news.ro.

Foto: BAS

Cu toate acestea, continentul suferă de pe urma efectelor încălzirii globale, anul trecut înregistrându-se temperaturi record, la fel ca în alte părţi ale planetei.

În februarie 2022, întinderea gheţii a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în 44 de ani de observaţii prin satelit, potrivit raportului anual al programului european Copernicus privind schimbările climatice.

În 2021, topirea completă a unui aisberg, la 4.000 de km spre nord de locul în care s-a desprins din banchiză în 2017, a eliberat peste 150 de miliarde de tone de apă dulce amestecată cu nutrienţi, îngrijorându-i pe oamenii de ştiinţă cu privire la impactul fenomenului asupra unui ecosistem fragil.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu