fbpx

Polul Sud înregistrează cele mai mari temperaturi din istoria meteorologiei

 Polul Sud înregistrează cele mai mari temperaturi din istoria meteorologiei

Foto: Mario Tama/Getty Images

Susține Ecopresa, distribuie!

Antarctica a înregistrat, joi, cea mai ridicată temperatură de când se fac astfel de înregistrări, la un centru de cercetare meteorologică din Argentina: 18,3 grade celsius, o creştere de aproape un grad faţă de ultimul astfel de record de temperatură, înregistrat în 2015 la acelaşi centru. Atunci, temperatura era de 17,5 grade celsius, relatează The Guardian, citat de digi24.ro.

Valoarea a fost înregistrată la Esperanza în cel mai nordic punctul al zonei peninsulare, o zonă care conectează Argentina de Antarctica. Anunţul a fost făcut de agenţia meteorologică a Argentinei, iar valoarea, spun meteorologii, este cea mai mare înregistrată de când se facă astfel de măsurători, din 1961.

Zona peninsulară a Antarcticii este regiunea de pe Pământ care se încălzeşte cu cea mai mare viteză, creşterea de temperatură fiind de aproximativ 3 grade în ultimii 50 de ani. Aproape toţii gheţarii din zonă au început să se topească. Mai mult decât atât, valorile înregistrate la Esperanza sunt cele mai mari pentru continentul antarctic.

Nerilie Abram, profesoară şi cercetătoare la Universitatea Naţională Australiană, spune că „orice creştere, oricât de mică, în temperatura de la pol duce la o accelerare a topirii gheţarilor, iar consecinţa este că gheaţa începe să colapseze”.

Dr. Steve Rintoul, oceanograf şi expert în regiunea Antarctica spune că deşi acest record vine de la o singură staţie, în contextul actual, el arată că schimbările climatice se petrec cu o rapiditate mare şi că pe parcurs ce planeta se încălzeşte din ce în ce mai tare, ne vom confrunta cu din ce în ce mai multe recorduri de temperaturi mari, în timp ce cele de temperaturi mici se vor diminua.

Cea mai scăzută temperatură în Antarctica a fost înregistrată la staţia rusească Vostok, în iulie 1983, de -89,2 grade celsius.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!