fbpx

A parcurs peste trei mii de km pentru a ajunge în Moldova. Povestea unei lebede, surprinse pe lacul Beleu

 A parcurs peste trei mii de km pentru a ajunge în Moldova. Povestea unei lebede, surprinse pe lacul Beleu

Lebădă mică (Cygnus columbianus bewickii), încercuită cu culoarea roșie, purtătoarea unui inel cu cod alfa-numeric, pe lacul Beleu. Foto: Alexandr Turcan

Susține Ecopresa, distribuie!

Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) anunță că pe 16 noiembrie 2020, pe lacul Beleu a fost observată o lebădă mică (Cygnus columbianus bewickii) care a parcurs peste trei mii de km pentru a ajunge în țara noastră.

Informația a fost aflată în baza inelului care a arătat că aceasta a venit din nordul Rusiei. Mai exact, din regiunea Tiumen, districtul Yamal-Nenetz, raionul Priuralsk, insula Levdiev.

„Pasărea a fost inelată în august 2019 și avea atunci mai mult de doi ani. La data când a fost observată de fotografii @Gheorghe Țîcu și @Alexandr Turcan pe lacul Beleu, pasărea parcursese 3365 km alături de suratele sale”, se arată într-un mesaj al SPPN.

Lebăda mică sau de tundră (Cygnus columbianus bewickii) este una din cele trei specii de lebede întâlnite în Republica Moldova. Ea cuibărește în zonele de tundră a Europei, mai exact nordul Rusiei. La noi este prezentă doar iarna, în numere mult mai mici decât restul lebedelor.

Distanța în linie dreaptă de la locul inelării (insula Levdiev din districtul Yamal-Nenets) până în locația unde a fost observată pasărea (lacul Beleu, raionul Cahul, Republica Moldova).
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!