fbpx

STUDIU/ Spațiile verzi, indispensabile în prevenirea morților premature

 STUDIU/ Spațiile verzi, indispensabile în prevenirea morților premature

Foto: Pixabay

Susține Ecopresa, distribuie!

Pentru locuitorii orașelor, accesul la spațiile verzi este, în general, promovat ca un gardian al unei bune sănătăți. Cercetările arată că petrecerea timpului în parcuri sau păduri urbane contribuie la reducerea problemelor de sănătate mintală, la scăderea incidenței bolilor de inimă, precum și la o mai bună funcționare cognitivă atât la copii, cât și la vârstnici, scrie Green Report.

Un studiu confirmă că accesul la parcuri urbane și la alte spații verzi contribuie la reducerea mortalității premature și la o speranță de viață mai lungă. S-a constatat că până la 43.000 de decese premature ar putea fi prevenite anual în peste 1.000 de orașe europene dacă ar îndeplini recomandările stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ceea ce privește proximitatea rezidențială de spațiul verde.

OMS recomandă să existe un spațiu verde de cel puțin 0,5 hectare la cel mult 300 de metri de fiecare locuință. Cu toate acestea, rezultatele sudiului au arătat că 62% din populația din cele aproape 1.000 de orașe europene locuiește în zone cu mai puțin spațiu verde decât este recomandat, în special în cartierele mai sărace.

Pentru urbaniştii, ca regulă generală, fiecare cetăţean ar trebui să poată vedea cel puţin trei copaci din casa lor, să aibă 30% acoperire de copaci în cartierul lor şi să locuiască la 300 de metri de cel mai apropiat parc sau spaţiu verde. Aceasta este așa-numita regulă 3-30-300 propusă inițial de expertul olandez în silvicultură urbană Cecil Konijnendijk.

În plus, profesioniștii din domeniul sănătății subliniază tot mai mult și importanța așa-numitului spațiu albastru în mediile urbane: râuri, lacuri, plaje și faleze. Mersul la plimbare de-a lungul unui canal sau într-o barcă aduce beneficii pentru sănătate, la fel ca și înotul.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!