fbpx

Spaţiile verzi ale oraşului Chişinău degradează continuu

 Spaţiile verzi ale oraşului Chişinău degradează continuu

Tăieri de arbori în Chişinău. Foto: chisinau.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Spaţiile verzi ale oraşului Chişinău degradează continuu, cu acordul tacit al autorităţilor şi încălcarea legislaţiei de mediu.

Deşi prevederile legale cer existența unui Registru al spaţiilor verzi din oraşul Chişinău, de 18 ani acesta nu a fost creat. Astfel, în lipsa registrului, acestea nu au fost luate la evidenţă. Lucrările de curăţire se fac haotic, la indicaţia persoanelor necalificate, iar noile plantări nu sunt îngrijite.

Declaraţia aparţine reprezentanților Mişcării Ecologiste Urbane, în cadrul unei conferinţe de presă organizată astăzi, 27 ianuarie 2017.

Dumitru Arion și Cornel Mârza, Mișcarea Ecologistă Urbană. Captură video de pe IPN.md
Dumitru Arion și Cornel Mârza, Mișcarea Ecologistă Urbană. Captură video de pe IPN.md

Dumitru Arion spune că în ultimii 25 ani Chişinăul a pierdut peste 1000 ha de spaţii verzi, poate chiar mai mult. Lipsa Registrului spaţiilor verzi face imposibilă o monitorizare exactă a pierderilor. Drept rezultat, în Chişinău se atestă poluarea masivă a aerului şi poluarea fonică (zgomot). În plus, creşterea temperaturii în oraș cu 2-7 grade pe timpul verii cu uscarea precoce a arborilor.

Potrivit reprezentanţilor de la Mişcarea Ecologistă Urbană arborii care sunt plantaţi în oraşul Chişinău nu se prind, nu sunt organizate masuri de protecţie a acestora.

„Considerăm important și strict necesar crearea Registrului spațiilor verzi ale orașului Chișinău. Astfel, orice eliberare de certificate și autorizații de tăiere se va efectua luând în considerație spațiile verzi, care acum se ignorează în totalitate. Drept consecință, are loc înrăutățirea condițiilor de trai ale locuitorilor orașului Chișinău”, au declarat reprezentanţii Mişcării Ecologiste Urbane.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.