fbpx

Spania: Energia eoliană și solară – 40% din producția de electricitate în aprilie, un nivel record

 Spania: Energia eoliană și solară – 40% din producția de electricitate în aprilie, un nivel record
Susține Ecopresa, distribuie!

Energia eoliană și solară a reprezentat 40% din producția de electricitate a Spaniei în aprilie, un nivel record care s-a datorat în parte unei primăveri marcate de vânturi puternice, dar și creșterii capacității instalate de energie regenerabilă, potrivit unui raport al grupului de reflecție Ember Climate publicat marți, transmite agenția Reuters, citată de g4media.ro.

Luna trecută, parcurile eoliene au furnizat 26,2% din energia electrică a țării, iar centralele fotovoltaice au reprezentat 14,1%, a declarat Ember Climate, citând date compilate de operatorul de rețea spaniol Red Electrica.

Producția de energie verde a beneficiat de vânturile puternice din timpul lunii aprilie și de o creștere a capacității instalate. Capacitatea de producție eoliană a crescut cu 3,7% de la an la an, în timp ce capacitatea fotovoltaică a crescut masiv, cu 26%.

Centralele nucleare și cele pe gaz au reprezentat 21,6% și, respectiv, 20,3% din volumul de energie electrică produsă în Spania în cursul lunii, potrivit Ember Climate.

Precedentul record pentru ponderea energiei solare și eoliene în mixul de energie electrică al țării a fost de 38% în mai 2021.

Cu câmpiile sale însorite, râurile și dealurile sale bătute de vânturi, Spania se așteaptă ca până în 2026 să genereze 67% din energia electrică din surse regenerabile.

Planul de redresare economică adoptat de guvernul spaniol după pandemia COVID-19 alocă aproximativ 6,9 miliarde de euro pentru energia regenerabilă, hidrogenul verde și stocarea energiei până în 2023 și urmărește să atragă investiții private în valoare de 9,45 miliarde de euro.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!