Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
FOTO/VIDEO: Ingineri din Moldova au dezvoltat o bicicletă care te ajută să-ți încarci telefonul mobil în timpul unei pene de curent. Cum funcționează bicicleta numită Licurici?
O asociație neguvernamentală de la Chișinău a dezvoltat bicicleta cu care poți să-ți încarci telefonul mobil, trotineta electrică sau să-ți iluminezi casa ori biroul. Bicicleta este pentru fitness și prototipul a fost instalat deja și poate fi folosit de elevii unui liceu din capitală. Inventatorul acestei biciclete se numește Alexandr Kakulia, este cetățean al Republicii Moldova, un inginer originar din Georgia, pasionat de energie regenerabilă.
Cum funcționează bicicleta?
Bicicleta produce energie electrică în timp ce facem sport pedalând. În partea din spate a bicicletei, se află un generator și un acumulator care permit stocarea energiei electrice. Se produce suficientă energie electrică pentru încărcarea unui telefon mobil. De asemenea, ne putem încărca un laptop, o trotinetă electrică, dar și aparate din bucătărie, cum ar fi cel de cafea.
Un astfel de dispozitiv poate fi extrem de util atunci când suntem într-o pană de curent. Tocmai de aceea, ideea dezvoltatorului a fost să-l pună la dispoziția refugiaților ucraineni, cazați la Centrul pentru Refugiați din cartierul Telecentru al capitalei, situat pe strada Drumul Viilor.
„Puterea acestui generator este de 1 kilowatt. Dacă pedalăm timp de o oră cu viteză maximă, putem produce 1 kilowatt pe oră de energie electrică. Într-o școală sunt mulți elevi. Dacă fiecare dintre ei va pedala cel puțin cinci minute, timp de 8 ore pe zi, se pot produce 8 kilowați pe oră, care ar putea fi utilizați pentru un fier de călcat, care se află în priză timp de patru ore. Sau 8 kilowați pe oră pot fi utilizați pentru iluminarea curții unei școli timp de o noapte, gratis, fără să folosim energia electrică din rețea”, a explicat Piotr Comarov, expert al Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), ONG-ul care a finanțat producția primei biciclete de acest tip.
Timp de câteva luni, bicicleta care produce energie electrică s-a aflat în Chișinău, la un centru pentru refugiați ucraineni. Sursa foto: ecopresa.md
Cum s-a născut ideea?
Alexandr Kakulia, originar din Georgia, a văzut războiul acum 30 de ani în Abhazia, regiune în care a locuit. Așa că ideea de a ajuta refugiați ucraineni i-a surâs. Asta și pentru că Ucraina se confruntă cu mari probleme de asigurare cu energie electrică. Unii refugiați se plâng că unele orașe mari din Ucraina nu au curent electric chiar și 8 ore pe zi din cauza bombardamentelor rusești.
Ideea georgianului Alexandr Kakulia, acum cetățean al Republicii Moldova, i-ar putea ajuta să beneficieze de curent electric chiar și în cele mai dure condiții de război. Desigur, bicicleta poate oferi energie electrică doar pentru strictul necesar.
Bicicleta este simplu de utilizat, conform conceptului Plug&Play, se instalează și se folosește chiar și de cineva fără cunoștințe tehnice avansate. Pur și simplu, un telefon se conectează la bateria bicicletei, care este încărcată prin pedalat.
Bicicleta cântărește în jur de 70 de kilograme. Poate produce energie electrică de până la 1 kilowatt pe oră și este funcțională la temperaturi cuprinse între -60 și +30 de grade Celsius.
Costurile bicicletei
Fiind vorba despre o astfel de bicicletă, problema poate să apară atunci când analizăm prețul. În mod normal, prețul unei biciclete fitness începe de la 500 de euro. Pentru că are mai multe componente, bicicleta botezată de către dezvoltator Licurici costă în jur de 1000 de euro, iar ideea sa ar putea fi mană cerească pentru, să zicem, centrele de fitness, crede Alexandr Kakulia, pentru că sălile de sport ar putea să-și genereze curent electric gratuit.
„Cea mai scumpă piesă din bicicletă este generatorul de energie electrică. Oamenii merg la cluburi de fitness, consumă acolo energie electrică, deși clubul respectiv ar putea să își genereze energie pentru propriile necesități cu ajutorul acestor biciclete”, a menționat Alexandr Kakulia, directorul general al Asociației Obștești Soluții pentru Energie Alternativă, fiind solicitat de ecopresa.md.
Cine a folosit bicicleta Licurici instalată la Centrul pentru Refugiați?
Timp de câteva luni, bicicleta care produce curent electric s-a aflat la un centru pentru refugiați ucraineni din cartierul Telecentru al capitalei, pe strada Drumul Viilor. Copiii erau cei care au folosit mai des bicicleta. Ei făceau mișcare, iar concomitent își încărcau telefoanele mobile. Inventatorul bicicletei spune că și-ar dori ca și alte instituții din Republica Moldova să le folosească. Mai multe școli și licee s-au arătat interesate să achiziționeze bicicleta Licurici. De asemenea, bănci comerciale ori primării ar fi vrut aparatele ca să producă energie electrică gratuită, iar angajații lor să facă sport. Energia gratuită ar putea fi folosită pentru funcționarea aparatelor de cafea, iluminatul clădirilor pe timpul nopții. O instituție bancară din Chișinău a comandat deja cinci astfel de biciclete.
„De exemplu, dacă fiecare dintre cei 500 de elevi ai unei școli va pedala pe bicicletă doar un minut, se vor produce în jur de 10 de kilowați pe oră de energie electrică, care în bani valorează 50 de lei. Acești 10 kilowați produși într-o oră pot fi utilizați pentru 20 de becuri, cu puterea de 50 de wați fiecare, și vor lumina timp de 10 ore”, a precizat pentru ecopresa.md Piotr Comarov, expert la Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile.
Avantajele bicicletei instalate la Centrul de Refugiați
Responsabilii instituției s-au arătat bucuroși de faptul că le-au oferit beneficiarilor un motiv să facă sport, să uite de griji, iar centrul să facă economie și să fie mai puțin poluant, adică prietenos cu mediul. „Atunci când făceau sport, când pedalau, copiii și maturii care se aflau la centrul nostru își puneau telefoanele la încărcat. Nu trebuia să folosim energie electrică din rețea. Iar dacă s-ar fi luat curentul, oamenii își puteau încărca în continuare telefoanele”, ne-a spus Victoria Cojuhari, managerul centrului pentru refugiați ucraineni.
Instituția găzduiește zilnic în jur de 30 de persoane și este un centru de tranzit, cu sute de oameni care îi trec lunar pragul. Oamenii stau temporar aici, iar ulterior pleacă în alte țări, de exemplu, în Germania, ducând cu ei povestea bicicletei minune.
Veronica este o văduvă cu doi copii. Unul dintre ei este cu nevoi speciale. Femeia a fost nevoită să plece din orașul ei natal, Odesa: „Ar fi bine să avem o astfel de bicicletă acasă. Au fost perioade în care nu aveam lumină, chiar și opt ore pe zi, din cauza războiului. Eu plecam la muncă și stăteam cu frică, pentru că ambii copii erau acasă, făceau lecții online”.
Au întârziat la ore? Vor fi puși să pedaleze, ca să fie mai energici
O bicicletă Licurici care produce energie electrică a fost instalată recent în Liceul Teoretic din comuna Grătiești, municipiul Chișinău. La recreație și după ore, elevii stau în rând ca să pedaleze. Mai mult, și profesori care activează în instituție sunt dornici să folosească energie verde, generată de această bicicletă.
Inga Prohor, directoarea Liceului Teoretic Grătiești, a precizat pentru ecopresa.md că bicicleta Licurici a fost donată instituției de Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), întrucât elevii acestei instituții participă la un concurs privind energia regenerabilă și eficiența energetică. În prezent, bicicleta care produce curent se află în interiorul liceului, dar urmează să fie instalată pe holul instituției, pentru a motiva elevii să vină la timp la lecții. „Elevii care vor întârzia la ore vor fi puși să pedaleze pe bicicletă, ca să se dezmorțească un pic și ca să fie mai energici. E clar că au întârziat la ore pentru că au adormit”, a spus Inga Prohor.
Cercetările efectuate de elevii liceului – care fac parte din Echipa Verde și se ocupă de compartimentul eficiență energetică – au arătat că, pentru a încărca un telefon mobil, este nevoie de 0,03 kilowați, iar pentru a încărca un laptop sunt necesari 0,06 kilowați. Atunci când pun telefonul în priză ca să se încarce, cheltuie o anumită sumă de bani. Cu ajutorul acestei biciclete, banii pentru încărcarea telefonului le rămân în buzunar. Copiii care au uitat să își încarce acasă telefonul mobil sau laptopul, au posibilitatea să utilizeze energia electrică pe care o generează bicicleta Licurici, dar fără ca să plătească bani pentru aceasta. Timp de un an, un elev poate economisi 600 de lei pentru a încărca un laptop și 60 de lei pentru a încărca un telefon mobil.
„Aici e și matematică, e și fizică, pentru că elevii într-adevăr au făcut cercetări, au verificat câtă energie se cheltuie la priză și au pus eventual și la bicicletă ca să facă o diferență. Și, cu adevărat, au și matematică, fac și fizică, știință, inclusiv sport, ținând cont de faptul că pot să vină aici în fiecare pauză. Se formează rând, elevii așteptând să urce pe bicicletă”, a subliniat directoarea liceului.
Limitările bicicletei care produce energie electrică
Deși sunt o sursă verde de energie electrică, bicicletele respective au și anumite limitări. De exemplu, nu sunt pentru buzunarul oricărui cetățean, care ar avea nevoie de sprijin financiar pentru a le achiziționa. În plus, pentru a putea produce energie electrică pentru iluminatul unei școli, este nevoie să se pedaleze încontinuu timp de 8-10 ore pe zi.
Bicicletele sunt produse de Asociația Obștească Soluții pentru Energie Alternativă, cu susținerea Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER).