fbpx

Situație excepțională în sfera transportării deșeurilor din Chișinău. Prejudiciul material ar fi de peste 5 milioane de lei

Susține Ecopresa, distribuie!

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău (CSE) a declarat situație excepțională teritorială în capitală în legătură cu imposibilitatea evacuării, transportării și depozitării deșeurilor vegetale, de construcții și demolări. Decizia a fost luată la ședința de ieri a CSE municipale.

Potrivit Primăriei capitalei, prejudiciul cauzat de imposibilitatea transportării deșeurilor ar fi de peste cinci milioane de lei.

CSE constată, prin decizia nr. 27 din 07.09.2022, că autoritățile centrale de mediu nu au indicat/acceptat locuri pentru depozitare, conservare și recultivare a deșeurilor, iar din această cauză au de suferit locuitorii municipiului Chișinău, inclusiv va fi afectată și activitatea întreprinderilor municipale. Prejudiciul material constituie mai mult de 100 de mii de unități convenționale, la ziua constatării situației excepționale”, se spune într-un comunicat de presă al Primăriei.

Un raport în acest sens a fost prezentat în cadrul ședinței de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA), care a propus și un set de măsuri pentru gestionarea situației.

Astfel, CSE a dispus de a permite DGLCA, pe un termen provizoriu de două luni,  evacuarea, transportarea și depozitarea deșeurilor vegetale și celor din construcție pe teritoriul carierei de extragere calcar a S.A. „Edilitate” din str. Calea Ieșilor, 36. În această perioadă, vor fi perfectate actele permisive pentru utilizarea permanentă a poligonului de deșeuri.

Totodată, CSE va informa Consiliul Municipal Chișinău (CMC) privind situația creată, iar Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare va elabora și prezenta spre aprobare către CMC proiectul de decizie privind formarea unor bunuri imobile și stabilirea relațiilor funciare de superficie asupra terenului din str. Calea Ieșilor, 36.

CSE Chișinău solicită Guvernului și Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova să intervină imediat în soluționarea problemelor legate de transportarea deșeurilor.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu