fbpx

ONG-urile solicită din nou Guvernului să nu semneze Acordul cu Ucraina privind hidrocentralele pe Nistru

 ONG-urile solicită din nou Guvernului să nu semneze Acordul cu Ucraina privind hidrocentralele pe Nistru

Mai multe organizații neguvernamentale de mediu au lansat un apel către Guvernul Republicii Moldova să nu semneze Acordul de funcționare a Nodului Energetic Novodnestrovsc Foto: IPN

Susține Ecopresa, distribuie!

Un grup de 46 de organizații neguvernamentale din R. Moldova au solicitat Guvernului R. Moldova să nu semneze Acordul cu Ucraina privind extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Într-un APEL cu privire la intenția Ucrainei de extindere a Complexului Hidroenergetic Nistrean, semnatarii se arată îngrijorați că la data 12 noiembrie 2018, Ambasada Ucrainei în Republica Moldova informează Guvernul Republicii Moldova despre intenția companiei Ukrhidroenergo SA din Ucraina de a construi încă 3 agregate imense la Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Semnatarii APELULUI solicită Guvernului să expedieze o scrisoare oficială Kiev-ului şi să ceară respectarea angajamentelor asumate prin Convenţia Espoo, care prevede că orice activitate sau orice modificare majoră a unei activităţi care face obiectul unei decizii a unei autorităţi competente în conformitate cu o procedură naţională aplicabilă trebuie supusă unei evaluări de impact asupra mediului în context transfrontalier.

Într-o conferinţă de presă la IPN, organizaţiile de mediu au avertizat că proiectul Ucrainei de extindere a sistemului hidroenergetic pune în pericol securitatea naţională, deoarece 80% din apa potabilă a Republicii Moldova este asigurată de râul Nistru şi, în acest caz, aproximativ două milioane de oameni din R. Moldova riscă să rămână fără apă potabilă în câţiva ani.

Iuliana Cantaragiu, expertă la asociaţia obştească „Centrul Naţional de Mediu”, a menţionat că extinderea sistemului hidroenergetic care a avut loc din anul 2002 până în anul 2015 a dus la faptul că a existat de mai multe ori secetă hidrologică, iar nivelul apei în Nistru scade sub nivelul minim de pompare, a remarcat Iuliana Cantaragiu.

Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, spune că realizarea acestui proiect va transforma râul Nistru într-o mlaştină şi va afecta peste opt milioane de locuitori din ambele state: aproximativ şase milioane de ucraineni şi două milioane de cetăţeni din Republica Moldova, care în câţiva ani riscă să rămână fără apă potabilă.

Potrivit lui Alecu Reniţă, acest proiect este unul aberant, deoarece presupune funcţionarea a opt agregate de producere a energiei electrice, dublu faţă de capacitatea râului Nistru.

Sergiu Ungureanu, expert în energetică, a menţionat că, din punct de vedere financiar, realizarea proiectului dat nu este unul viabil, deoarece costul de construcţie şi de întreţinere a hidrocentralelor este unul mult mai ridicat decât al altor metode de obţinere a energiei, cum ar fi panourile solare şi dispozitivele eoliene.

APELUL poate fi citit integral AICI: Apel_ONG_Nistru_17.dec.2019

MEM_proiect ADA
MEM_proiect ADA
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!