fbpx

VIDEO/ Protest în fața ambasadei Belaruse din Chișinău. Manifestanții au cerut eliberarea activiștilor reținuți

 VIDEO/ Protest în fața ambasadei Belaruse din Chișinău. Manifestanții au cerut eliberarea activiștilor reținuți
Susține Ecopresa, distribuie!

Mai mulți activiști din Chișinău au protestat în fața ambasadei Republicii Belarus de la Chișinău. Aceștia și-au arătat indignarea față de acțiunile autorităților din Belarus față de protestatari și au cerut eliberarea activiștilor reținuți, inclusiv a celor de mediu. Reprezentanții Ambasadei Republicii Belarus nu au venit deocamdată cu o reacție la manifestație.

Printre activiștii reținuți se numără și cei care militează pentru protecția mediului și anume Irinei Sukhiy, care este și parte a Platformei Naționale din Belarus din cadrul Parteneriatului Estic. Precizăm că mai mulți membrii ai acesteia au fost arestați și intimidați. Printre cei arestați se numără și Andrei Yahorau și Stanislava Husakova.

Cu pancarte în mâini și îmbrăcați în alb, manifestanții au scandat în fața ambasadei că sunt pentru alegeri libere.

Proteste similare au fost organizate simultan în trei țări Ucraina, Georgia și R. Moldova.

Partidul Verde Ecologist din Moldova a venit cu o declarație prin care au cerut eliberarea imediată a acesteia, precum și a altor activiști reținuți de autoritățile din Belarus.

„Suntem profund indignate de abuzurile comise împotriva protestatarilor paşnici, activiştilor şi activistelor, participante la protestele si marşurile de la Mink. Condamnăm ferm şi vehement încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, cerem eliberarea imediată a Irinei Sukhiy, unei dintre liderele Partidului Verde din Belarus, fondatoare a Uniunii Civice EcoHome (Экодом) reţinută la data de 6 septembrie, fiind ridicată chiar din propriul apartament, şi a Mariei Kolesnikova, lidera a mişcării de opozitie, membră a Consiliului Coordonator pentru reglementarea situaţiei din Belarus, de asemenea reţinută abuziv la 7 septembrie curent”, se arată în declarația din Partidul Verde din R. Moldova.

Precizăm că în mai multe orașe din Belarus au izbucnit proteste după ce Comisia Electorală Centrală a anunțat că Alexandr Lukașenko a câștigat un nou mandat de președinte. În rezultatul altercațiilor cu poliția, circa 6000 de persoane au fost reținute, iar o persoană a decedat. Printre cei reținuți sunt și mai mulți jurnaliști.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!