fbpx

[FOTO/VIDEO] Și-au dedicat timpul extrașcolar educației ecologice. Patru ani de activism de mediu pentru tinerii din Republica Moldova

 [FOTO/VIDEO] Și-au dedicat timpul extrașcolar educației ecologice. Patru ani de activism de mediu pentru tinerii din Republica Moldova
Susține Ecopresa, distribuie!

Nu au ales să bată mingea pe terenul de fotbal sau să stea la povești prin parcuri și pe alei în timpul liber, dar și-au dedicat timpul extrașcolar educației ecologice. Peste 1000 de elevi din localitățile amplasate în prejma rezervațiilor Orheiul Vechi, Codrii, Prutul de Jos, Plaiul Fagului, Parcul Național Orhei au fost beneficiarii unui program complex, derulat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, pe durata a patru proiecte consecutive, toate realizate cu sprijinul US Forest Service. Ce activități au reușit să realizeze în cadrul acestor proiecte, am aflat la conferința „Patru ani de activism de mediu pentru tinerii din Republica Moldova”.

Primul proiect a început în anul 2018, atunci când s-au implicat doar câteva școli și câțiva elevi. Acum, patru ani mai târziu, cu ajutorul Mișcării Ecologiste din Moldova, prin parteneriatul cu Agenția „Moldsilva”, cu susținerea Ambasadei SUA, am putut vedea rezultate remarcabile, a spus Joshua Lee, manager de programe la US Forest Service, într-un mesaj video adresat participanților la conferință.

Joshua Lee: „Abilitarea tinerilor este una dintre cele mai bune și eficiente modalități de a răspunde unor mari provocări ecologice”

Sunt fericit să văd rezultatele celor patru ani de activități și programe, menite să ajute tinerii să-și protejeze patrimoniul natural și ariile naturale protejate din Moldova. În prezent, am ajuns la cifra de 50 de instituții de învățământ, la peste 1000 de elevi care au participat în activități educaționale, 50 de profesori care s-au implicat, 5 arii naturale protejate și 16 proiecte locale, în care tinerii s-au implicat să rezolve probleme de mediu din comunitățile lor”.

Potrivit oficialului american, în fiecare moment, în fiecare secundă pe care maturii au petrecut-o în lucrări cu tinerii, în vizite și drumeții, a fost îndemnul de a rezolva probleme de mediu pe care oamenii le văd în localitățile lor. „Abilitarea tinerilor este una dintre cele mai bune și eficiente modalități de a răspunde unor mari provocări ecologice, în special cele legate de schimbările climatice. Sunt nespus de bucuros să sărbătoresc patru ani de colaborare fructuoasă între US Forest Moldova și Mișcarea Ecologistă din Moldova. Sper că acest eveniment vă va inspira și vă va oferi putere să continuați munca pe care o desfășurați cu tinerii, cu adulții și cu toți cetățenii Republicii Moldova, pentru a păstra și a proteja patrimoniul vostru natural”.

Au vizitat cinci arii naturale protejate de stat

Prima arie naturală protejată de stat pe care au vizitat-o tineri implicați în proiect a fost Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, dar între timp am ajuns cu comunități și în Parcul Național Orhei, rezervațiile Prutul de Jos, Plaiul Fagului, Codrii, la Țâpova. O spune Silvia Ursul. Cei circa 1000 de elevi au beneficiat de diverse activități – fie că au mers în drumeții, vizite de studiu, au participat la diferite concursuri, instruiri, cursuri online și cursuri practice. Au participat la acțiuni de salubrizare, au plantat copaci, au participat la tabere de educație ecologică și spirituală. Au fost și multe alte activități mai mici, care le-au ocupat timpul.

Silvia Ursul: „Prima arie naturală protejată de stat pe care au vizitat-o tineri implicați în proiect a fost Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi”

De asemenea, proiectele au avut o componentă de microgranturi – cu alte cuvinte, o parte din fonduri au fost oferite unor localități, care au demonstrat capacitatea de a gestiona eficient banii. „În urma acestor programe de microgranturi, 16 localități au implementat proiecte mici, dar care au rezolvat probleme stringente  – de exemplu, reabilitarea izvoarelor, salubrizare, crearea sau consolidarea traseelor turistice. Suntem recunoscători tuturor acestor oameni și eu sunt sigură că fondurile oferite au fost doar o picătură într-un ocean. Pentru că tot ceea ce au făcut, au făcut din entuziasm și spirit de voluntariat în localitățile lor”, a menționat Silvia Ursul.

„Impulsul meu l-am transmis surorii mele”

Adriana Negru este absolventă a proiectului Activ-Eco, o tânără din satul Curchi, raionul Orhei. Ea a exprimat recunoștință pentru faptul că aceste proiecte de ecologie îndeamnă tinerii la fapte bune. „Sunteți o mână de oameni aici, în Chișinău, care mobilizați o țară întreagă, care ajungeți în regiuni și, în special, în mediul rural. Impulsul meu l-am transmis surorii mele din Gimnaziul Nicolăieuca, raionul Orhei. Acolo o școală simplă din sat seamănă mai mult a centru de tineret, în care se desfășoară diferite proiecte, se fac diverse activități, se aplică la diverse granturi. Eu am fost sămânța, sora mea a fost cea care a turnat cât mai multă apă. Aș vrea să mulțumesc pentru faptul că ați investit în mine, iar eu, la rândul meu, am reușit să investesc în cei apropiați mie. La următoarea inițiativă a Mișcării Ecologiste din Moldova voi aplica și eu mai mult, pentru că am văzut niște proiecte wow! Și mulțumesc mult pentru aceste idei!”.

„Ne-au infectat cu această „viroză” de a proteja mediul

În anul 2022, gimnaziul din satul Bălănești, raionul Nisporeni, a reușit să ocupe un loc de frunte în cadrul competiției „Fii schimbarea!”, care s-a desfășurat în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru a proteja patrimonial natural al Moldovei”. „Am participat cu o echipă de 12 elevi și două cadre didactice la acest concurs, iar rezultatele au fost pe măsură. În cadrul proiectului, am țintit două obiective. Unul a fost să salubrizăm dealul Bălănești, pentru că era necesară această intervenție. Al doilea obiectiv a fost să elaborăm și să promovăm cărți poștale, cu imagini pictate de elevi, pe care ulterior le-am aplicat pe foaie, iar acum le expediem consătenilor noștri care sunt peste hotare, ca ei să nu uite unde le este baștina”, a detaliat Tatiana Crăciun, profesoară de educație pentru societate și geografie la Gimnaziul din Bălănești. Ea a ținut să menționeze că membrii Mișcării Ecologiste din Moldova sunt cei care i-au infectat cu această „viroză” de a proteja mediul, de dragoste față de natură. „Le mulțumim mult pentru că ne-au acceptat în familia lor mare. A fost primul proiect, dar nu ne vom opri aici”.

Au mers la un stagiu de două săptămâni în SUA

Arhimandritul Iov de la Mănăstirea Curchi a ajuns să-i cunoască pe membrii Mișcării Ecologiste din Moldova cu mulți ani în urmă, când au organizat împreună o tabără pe lângă mănăstire, iar lăcașul sfânt se află tocmai în mijlocul naturii. „Am găsit de cuviință că este un mod prielnic pentru ca tinerii și copiii să cunoască creațiile pe care le-a făcut Dumnezeu. Și nu doar să le cunoască, dar și să le păstreze și să le promoveze. Fiind și profesor la un liceu din Orhei, am avut capacitatea de a-i aduce pe mai mulți elevi la Mănăstirea Curchi, prin intermediul acestui proiect. De-a lungul timpului, am colaborat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova, iar anul trecut am optat pentru un proiect, Clubul „Filocalia” de la Liceul „Ion Luca Caragiale” din Orhei, în care am adunat 20 de tineri din apropierea Parcului Național Orhei. Ei au trăit o săptămână la Mănăstirea Curchi și au realizat mai multe produse, pe care ulterior le-am promovat în satele lor de baștină, ca să cunoască mai multe despre codri, despre Parcul Național Orhei. A fost un parteneriat de succes, a fost atât de bine apreciat, încât am fost selectați să mergem în Statele Unite, pentru un stagiu de două săptămâni, în 2022. Pentru mine, a fost o experiență deosebită, care m-a motivat și mai mult să lucrez în domeniul ecologiei, pentru a păstra și a valorifica lucrurile frumoase pe care le avem la noi în țară”.

Arhimandritul Iov: „A fost un parteneriat de succes”

„Ambasadori ai naturii”, care au mobilizat autoritățile

Tinerii implicați în proiectele Mișcării Ecologiste din Moldova au devenit „ambasadori ai naturii”, a spus Galina Norocea, reprezentantă a Ministerului Mediului. „Nu doar elevii și tinerii trebuie să se implice în acțiuni de protejare a naturii. Ne dorim ca întreaga societate să fie prietenoasă mediului”.

Acțiunile tinerilor au avut un impact peste așteptări. „Datorită tinerilor care s-au implicat în proiecte de ecologie, s-au mobilizat autoritățile prin acțiuni de salubrizare, de plantare a arborilor”, a adăugat Elena Scobioală, coordonator proiecte în Moldova, US Forest Service.

Viorica Paladi este șefa secției științe din cadrul Rezervației naturale Prutul de Jos. În cadrul diverselor proiecte ale Mișcării Ecologiste din Moldova, a desfășurat lecții online, împreună cu profesori și elevi din Republica Moldova. „Am organizat și trei lecții educative în teren. Sunt demne de urmat așa exemple, deoarece copiii învață să iubească natura și locurile de unde vin”.

La sfârșitul conferinței, mai multe persoane implicate în proiect au primit certificate de colaborare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari