fbpx

Premieră: „Prutul de Jos” în Patrimoniul Mondial UNESCO

 Premieră: „Prutul de Jos” în Patrimoniul Mondial UNESCO

© UNESCO/Rezervația biosferei Prutul de Jos

Susține Ecopresa, distribuie!

Rezervația „Prutul de Jos” din sudul R. Moldova a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Rezervația este formată din râul Prut și lacurile inundabile. Două treimi din suprafața zonei este ocupată de Lacul Beleu. O zonă umedă se întinde de-a lungul râului Prut, acoperind un mozaic de ecosisteme de apă, luncă și păduri. Principala activitate economică este agricultura, care asigură 90% din venitul locuitorilor.

„Conservarea biodiversității și gestionarea resurselor naturale în aceste ecosisteme este o pre-condiție pentru dezvoltarea durabilă”, a declarat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay. „Aceste locuri sunt laboratoare de interacțiune armonioasă între oameni și natură, permițând obținerea progreselor științifice. Ele facilitează schimbul de cunoștințe, promovează interacțiunea dintre oamenii de știință și societate și contribuie la îmbunătățirea vieții populației locale“, a adăugat ea.

În afară de rezervația „Prutul de Jos”, Consiliul Internațional de Coordonare al Programului UNESCO „Omul și Biosfera” a adăugat 23 de noi situri la Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferice, în cadrul reuniunii sale din Palembang (Indonezia), desfășurată în perioada 23-28 iulie. Rețeaua numără acum 686 de rezervații biosferice.

Pentru Republica Moldova, este pentru prima dată când este instituită o rezervație biosferică.

© UNESCO/Rezervația biosferei Prutul de Jos
© UNESCO/Rezervația biosferei Prutul de Jos

Rezervațiile biosferice sunt situri destinate reconcilierii conservării biodiversității și activității umane prin utilizarea durabilă a resurselor naturale. Unul dintre obiectivele lor este de a genera practici inovatoare de dezvoltare durabilă. Noi rezervații sunt desemnate în fiecare an de Consiliul Internațional de Coordonare al Programului, un organism cu o componență rotativă aleasă, formată din 34 de state membre ale UNESCO. Înființată de UNESCO la începutul anilor 1970, Programul „Omul și Biosfera” este un program științific interguvernamental care urmărește îmbunătățirea relațiilor dintre oameni și mediul lor natural.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!