fbpx

Pesticidele, pericol pentru sănătate și mediu. Câte persoane s-au intoxicat de la începutul anului

 Pesticidele, pericol pentru sănătate și mediu. Câte persoane s-au intoxicat de la începutul anului
Susține Ecopresa, distribuie!

De la începutul anului, au fost înregistrate 24 de cazuri de intoxicație cu pesticide. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) solicită prudență maximă în timpul utilizării produselor de uz fitosanitar în scopul combaterii chimice a dăunătorilor și bolilor la culturile agricole în câmp și pe loturile din preajma locuințelor. Specialiștii în sănătate atenționează că majoritatea pesticidelor prezintă un grad de toxicitate destul de ridicat pentru sănătate și mediul înconjurător.

„Aplicarea irațională a pesticidelor, mai cu seamă pe loturile individuale, de către persoanele cu o pregătire insuficientă și în lipsa echipamentului individual de protecție, inevitabil se răsfrânge asupra stării de sănătate”, se arată într-un comunicat al Agenției.
Potrivit datelor ANSP, de la începutul anului, din cele 620 de cazuri de intoxicații înregistrate, 24 de persoane au fost afectate în urma expunerii la pesticide, inclusiv 13 copii (dintre care 10 copii cu vârsta până la 3 ani).

Din 11 cazuri înregistrate la persoane adulte, 6 (55%) intoxicații cu pesticide au avut loc în rezultatul utilizării acestora în scop suicidal (raioanele Criuleni, Telenești, Rezina, Dubăsari). Similar anilor precedenți, rata suicidelor cu pesticide se menține la nivel destul de ridicat.

Printre cauzele principale ale declanșării unor astfel de intoxicații se numără: accesibilitatea populației, inclusiv a copiilor, la produse de uz fitosanitar păstrate incorect, în ambalaj diferit de cel original, în încăperi nesigure, ignorarea folosirii echipamentului individual de protecție, nerespectarea recomandărilor producătorului indicate pe etichetă etc.

În context, specialiștii atenționează părinții să nu lase recipientele cu pesticide fără supraveghere și în locuri accesibile pentru copii.

Intoxicațiile acute cu pesticide la copii rămân a fi o problemă acută de sănătate publică, deoarece copiii constituie un grup vulnerabil în acest sens. Recent, au avut loc 2 cazuri de intoxicații cu afectarea a 3 copii cu vârste între 1-3 ani (1 copil din satul Baimaclia, raionul Cantemir și 2 copii din comuna Băcioi, mun. Chișinău) care, fiind lăsați fără supravegherea părinților, s-au intoxicat cu pesticide”, se arată în comunicatul ANSP.

ANSP face apel către populație și insistă asupra corectitudinii utilizării pesticidelor:

– Achiziționați pesticidele doar de la furnizori autorizați pentru a evita procurarea produselor contrafăcute.
– Citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj și respectați recomandările igienice, de fiecare dată când utilizați produse de uz fitosanitar.
– Utilizați produsele omologate doar pentru culturile și dozele menționate în etichetă.
– Purtați echipament individual de protecție (mănuși, cizme, șorț, mască, ochelari de protecție etc.)
– Asigurați-vă că nu există persoane sau animale în zona care va fi tratată.
– Nu consumați alimente, băuturi și nu fumați în timpul aplicării pesticidelor și nu desfundați duzele cu gura.
– Acordați atenție condițiilor de mediu care pot afecta eficacitatea și siguranța tratamentului: nu aplicați produsele dacă e vânt puternic, produsul pulverizat poate fi orientat în direcția operatorului, altor recolte, surselor de apă, animalelor sau locuințelor. Evitați aplicarea produselor fitosanitare în orele cele mai fierbinți ale zilei.
– Păstrați cantitățile de pesticide rămase după tratamente numai în ambalajul producătorului în încăperi sigure, închise cu lacăt, pentru a evita accesul persoanelor străine, în special al copiilor.

De asemenea, ANSP îndeamnă proprietarii de magazine agricole, distribuitorii și vânzătorii de pesticide să informeze solicitanții de astfel de produse cu privire la riscurile asupra sănătății asociate utilizării iraționale a pesticidelor.

În cazul unei posibile intoxicații, solicitați asistența medicală la numărul unic de urgență 112.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!