fbpx

Două dosare penale. Braconierii care au atacat toamna trecută patru inspectori de mediu ar putea sta după gratii cel puțin 8 ani

 Două dosare penale. Braconierii care au atacat toamna trecută patru inspectori de mediu ar putea sta după gratii cel puțin 8 ani

Foto simbol. Sursa foto: Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Susține Ecopresa, distribuie!

Braconierii care au atacat patru inspectori de mediu în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2022 într-o pădure din comuna Ghidighici, municipiul Chișinău, ar putea sta după gratii cel puțin 8 ani. Într-un răspuns pentru Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Oleg Bîrliba, șef al Inspectoratului de Poliție Buiucani, precizează că pe cazul respectiv a fost deschis un dosar penal pentru huliganism agravat, conform articolului 287, alineatul 3 al Codului Penal.

Un dosar penal – de la 3 la 7 ani de pușcărie. Altul – de la 5 la 7 ani de detenție

Articolul 287, alineatul 3 al Codului Penal stipulează: „Huliganismul agravat, adică acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), dacă au fost săvârşite cu aplicarea sau cu încercarea aplicării armei sau a altor obiecte pentru vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani”. Acțiunile ilegale au fost comise față de inspectorii de mediu Vladimir Rusu, Viorel Bajureanu, Stanislav Caleachin, Ion Botnariuc. Potrivit lui Oleg Bîrliba, cauza penală a fost expediată Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Buiucani.

Totodată, Oleg Bîrliba precizează că Inspectoratul de Poliție Buiucani a început urmărirea penală și pentru faptul că braconierii au sustras în mod deschis mai multe bunuri de la angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului Vladimir Rusu, Viorel Bajureanu, Stanislav Caleachin, Ion Botnariuc, faptă prevăzută de articolul 187 alineatul 2, literele (b), (e), (f) din Codul Penal. Potrivit prevederilor respective ale Codului Penal, „Jaful săvârșit de două sau mai multe persoane, cu aplicarea violenţei nepericuloase pentru viaţa sau sănătatea persoanei ori cu ameninţarea aplicării unei asemenea violenţe, cu cauzarea de daune în proporţii considerabile, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 7 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale”. Amenda pe care trebuie să o plătească făptașii variază de la 42 500 la 67 500 lei.

Sursa foto: Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Patru inspectori de mediu au fost atacați în noaptea de 7 spre 8 septembrie 2022 de circa 20 de persoane, în timpul unei operațiuni antibraconaj, planificate de mai mult timp. Agresorii aveau în dotare arme de tip automat, pistoale, precum și arme de vânătoare. Incidentul a avut loc într-o pădure din satul Ghidighici, municipiul Chișinău, în jurul orei 00.30. Pe lângă faptul că li s-au smuls din piept camerele din dotare, inspectorii de mediu au fost agresați fizic, iar unul dintre ei a ajuns la Spitalul de Urgență.

Potrivit Poliției, atacatorii au vârste cuprinse între 30 și 35 de ani.

ONG-uri de mediu au cerut pedeapsă pentru tentativă de omor

După acest incident, mai multe organizații neguvernamentale de mediu s-au arătat revoltate față de pericolul la care au fost supuși cei patru angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului, în noaptea de miercuri spre joi, 7-8 septembrie 2022, în comuna Ghidighici. Într-o declarație semnată de mai multe ONG-uri de mediu, acestea și-au exprimat revolta față de tratamentul inuman aplicat inspectorilor de mediu de către un grup de 20 de braconieri înarmați, care i-au deposedat de camerele de luat vederi, au maltrat și agresat această echipă de inspectori aflată în exercițiul funcțiunii. 

Suntem de părerea că agresorii trebuiesc pedepsiți dur și anchetați sub acuzația de tentativă de omor, dar nu pe capătul de acuzare de „huliganism”, propus de domnul Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP). Faptele comise de cei 20 de indivizi împotriva a 4 funcționari ai statului nu are cum să se încadreze la categoria huliganism, ci la fapte deosebit de grave, сa rezistența față de reprezentanții legitimi ai autorităților, asociată cu amenințarea vieții, comisă de un grup de persoane”, se menționează în declarație.

Organizațiile neguvernamentale de mediu au solicitat organelor de protecție să ancheteze cu multă seriozitate acest caz de o gravitate excepțională și să aplice răufăcătorilor pedepse pe care aceștia le merită. „Rugăm instituțiile abilitate – Inspectoratul General al Poliției și Procuratura Generală – să trateze situația cu maximă responsabilitate și să nu demonstreze indulgență față de acest act de o brutalitate gravă”, se subliniază în document.

Sursa foto: Facebook/Ion Bulmaga

Totodată, ONG-urile de mediu au cerut decizionarilor să respecte și să pună în aplicare prevederea privind echiparea corespunzătoare a inspectorilor de mediu care ies în raiduri cu mijloace de apărare și de inspectare, în special pe timp de noapte. „Amintim că inspectorii de mediu sunt primii cărora li se solicită o reacție atunci când se semnalează încălcări ale legislației de mediu și sunt unicii funcționari care monitorizează constant în teren starea mediului înconjurător, în pofida numeroaselor probleme pe care le întâmpină”, se mai menționează în declarație.

Documentul a fost semnat de Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Obștească „Caroma Nord”, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă, Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, Centrul Național de Mediu, Asociația Obștească „Media Grup Meridian”, Societatea Ecologică „Biotica”, Parcurile Viitorului, AO ADR „Habitat”, AO „Cutezătorul”, Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile.

Declarația a fost expediată Inspectoratului General al Poliției, Procuraturii Generale și Ministerului Mediului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari