fbpx

ONG-urile de mediu: Persoanele care au atacat patru inspectori de mediu trebuiesc pedepsite dur și anchetate sub acuzația de tentativă de omor

 ONG-urile de mediu: Persoanele care au atacat patru inspectori de mediu trebuiesc pedepsite dur și anchetate sub acuzația de tentativă de omor

Foto simbol: Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Susține Ecopresa, distribuie!

Organizațiile neguvernamentale de mediu sunt revoltate față de pericolul la care au fost supuși cei patru angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului, în noaptea de miercuri spre joi, 7-8 septembrie 2022, în comuna Ghidighici. Într-o declarație semnată de mai multe ONG-uri de mediu, acestea își exprimă revolta față de tratamentul inuman aplicat inspectorilor de mediu de către un grup de 20 de braconieri înarmați, care au deposedat de camerele de luat vederi, au maltrat și agresat această echipă de inspectori aflată în exercițiul funcțiunii. 

Suntem de părere că agresorii trebuiesc pedepsiți dur și anchetați sub acuzația de tentativă de omor, dar nu pe capătul de acuzare de „huliganism”, propus de domnul Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP). Faptele comise de cei 20 de indivizi împotriva a 4 funcționari ai statului nu are cum să se încadreze la categoria huliganism, ci la fapte deosebit de grave, сa rezistența față de reprezentanții legitimi ai autorităților, asociată cu amenințarea vieții, comisă de un grup de persoane”, se menționează în declarație.

Organizațiile neguvernamentale de mediu solicită organelor de protecție să ancheteze cu multă seriozitate acest caz de o gravitate excepțională și să aplice răufăcătorilor pedepse pe care aceștia le merită. „Rugăm instituțiile abilitate – Inspectoratul General al Poliției și Procuratura Generală – să trateze situația cu maximă responsabilitate și să nu demonstreze indulgență față de acest act de o brutalitate gravă”, se subliniază în document.

Totodată, ONG-urile de mediu cer decizionarilor să respecte și să pună în aplicare prevederea privind echiparea corespunzătoare a inspectorilor de mediu care ies în raiduri, cu mijloace de apărare și de inspectare, în special pe timp de noapte. „Amintim că inspectorii de mediu sunt primii cărora li se solicită o reacție atunci când se semnalează încălcări ale legislației de mediu și sunt unicii funcționari care monitorizează constant în teren starea mediului înconjurător în pofida numeroaselor probleme pe care le întâmpină”, se mai menționează în declarație.

Documentul a fost semnat de Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Obștească „Caroma Nord”, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă, Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, Centrul Național de Mediu, Asociația Obștească „Media Grup Meridian”, Societatea Ecologică „Biotica”, Parcurile Viitorului, AO ADR „Habitat”, AO „Cutezătorul”, Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile. Declarația a fost expediată Inspectoratului General al Poliției, Procuraturii Generale, Ministerului Mediului.

Amintim că patru inspectori de mediu au fost atacați de circa 20 de persoane în noaptea de miercuri spre joi, 7-8 septembrie 2022, într-o pădure din comuna Ghidighici, municipiul Chișinău, în timpul unei operațiuni antibraconaj. Potrivit poliției, agresorii au fost identificați, aceștia având vârste cuprinse între 30 și 35 de ani.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari