fbpx

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat un nou record pentru Republica Moldova

 Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat un nou record pentru Republica Moldova

Sursa: Agora.md

Susține Ecopresa, distribuie!

În luna aprilie, în Republica Moldova s-a înregistrat o cantitate record de precipitații, cea mai mare din toată perioada de observații meteorologice. În unele regiuni, cantitatea de apă căzută a fost cu 390% mai mare decât norma lunară.

Reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat susțin că precipitații atât de mari și în cantități care au depășit maximele anterioare au căzut pe 65% din teritoriul țării. Astfel, în aceste regiuni, cantitatea a fost de 120-175 mm (280-390% din norma lunară).

Amintim că, la începutul lunii aprilie, în Republica Moldova s-au înregistrat ninsori, lapoviță și ploi puternice. În partea de nord a țării, stratul de zăpadă a fost de câteva zeci de centimetri. Ulterior, a plouat mai multe zile la rând.

CITEȘTE ȘI: La nordul țării a nins ca iarna. Va afecta zăpada culturile agricole și pomii fructieri?

Potrivit informațiilor oferite de profesorul român, Lucian Sfîcă, expert în climatologie, în inima continentului european aprilie 2023 a fost cu până la 4 grade Celsius sub media multianuală.

În luna martie, banchiza arctică a avut una dintre cele mai mici extinderi din ultimii 40 de ani, iar acest aprilie rece la nivel emisferic s-ar putea să reprezintă tocmai o consecință a acestui fapt. Gheața arctică foarte redusă a facilitat prin mecanisme dinamice destrămarea circulației zonale și astfel a înlesnit pătrunderea aerului rece de la pol, acumulat la sfârșitul iernii, spre latitudini mici. De asemenea, trecerea la nivel planetar de la o fază La Nina la un episod El Nino a inhibat transferul de căldură de la ocean spre atmosferă, iar astfel aerul rece acumulat la poli a fost mai eficient în generarea de valuri de frig la nivel emisferic”, a explicat Lucian Sfîcă, acest comentariu fiind publicat pe pagina Meteo Moldova.

Totodată, pentru luna mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează că temperatura medie a aerului va depăși ușor valorile normei, iar cantitatea de precipitații va fi apropiată de norma 45-70 mm.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu