fbpx

Peste 52 de mii de pomi de Crăciun vor fi scoși la vânzare. Prețul stabilit de Moldsilva pentru un metru de brad

 Peste 52 de mii de pomi de Crăciun vor fi scoși la vânzare. Prețul stabilit de Moldsilva pentru un metru de brad
Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția „Moldsilva”, în acest an, va propune spre vânzare instituțiilor de stat și private inclusiv persoanelor fizice, peste 52 de mii de pomi de Crăciun.

Astfel, din volumul total al pomilor propuși spre vânzare, molidul constituie – 48289 buc., iar pinul – 3727 buc., suplimentați fiind și de verticele (crenguțe) în număr de 6072 buc. 19 întreprinderi silvice ale Agenției “Moldsilva” sunt implicate la pregătirea pentru comercializare a pomilor de Crăciun, iar cele mai mari cantități pot fi găsite la Strășeni, Nisporeni-Silva, Edineț, Călărași, Tighina și Hîncești-Silva.

Înălțimea pomilor variază de la 1 metru până la 4 metri și mai mult. Majoritatea lor constituie două categorii: 1,0 -1.5 metri – 23501 buc. și 19604 buc. – 1,5 – 2 metri.

Prețul pinului, la întreprinderile silvice subordonate Agenției “Moldsilva”, pornește de la 56 de lei/metru. Molidul poate fi achiziționat de la 44 de lei/metru, iar cei care optează pentru verticele (crenguțe) urmează să achite de la 8 lei/bucata. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de 6 m se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin), care se adaugă suplimentar la prețurile menționate.

Pomii de Crăciun vor fi eliberați de la pepinierile entităților silvice subordonate Agenției ”Moldsilva” : Angro – direct de la pepinierele entităților silvice; La bucată – de la depozitele entităților silvice.

Menționăm că, în cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă amenzi de la 40 la 50 unități convenționale, iar persoanele juridice de la 400 la 500 unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.

Tradițional, în această perioadă, este intensificată paza și protecția pădurilor, fiind organizate sistematic raiduri în fondul forestier, cu implicarea colaboratorilor întreprinderilor silvice, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului și Inspectoratelor de Poliție din teritoriu.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!