Ministra Mediului: „Stația de epurare de la Soroca urmează să fie dată în exploatare în 2027”
Lucrările privind construirea unei stații de epurare a apelor uzate în municipiul Soroca au ajuns la etapa de delimitare și schimbare a destinației terenului unde urmează să fie edificată aceasta. Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a anunțat că se planifică darea în exploatare a stației în anul 2027.
Ministerul Mediului urmează să elaboreze hotărârea de Guvern prin care terenul va fi transmis din gestiunea Agenției „Moldsilva” către stat pentru schimbarea destinației, ca să fie lansat procesul de construcție. Despre aceasta a anunțat ministra Mediului la emisiunea „Important” de la postul de televiziune TVC21. „Am identificat și sursele financiare, am făcut și studiul de fezabilitate, am identificat și terenul. Acum, suntem la o etapă tehnică – de delimitare a terenului. Noi planificăm ca în anul 2027 stația să fie dată în exploatare. Procedurile de achiziții și construcție durează”, a menționat Iordanca-Rodica Iordanov.
Lucrările de construcție a stației de epurare vor avea loc în cadrul proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, în baza unui împrumut de la Banca Mondială. Costul pentru construcția stației de epurare se va ridica, estimativ, la 11 milioane de euro.
În urma evaluării mai multor locații, pe baza criteriilor tehnice, de mediu și sociale, a fost propusă locația cea mai fezabilă, pe o suprafață de circa 2,14 hectare, amplasată între localitățile Soroca și Trifăuți.
Municipiul Soroca are o populaţie de 35.000 de locuitori. Potrivit Studiului de fezabilitate pentru construcţia staţiei, actuala reţea centralizată de canalizare a localităţii are o lungime de circa 53 km şi se află în stare deplorabilă. Staţiile de pompare sunt defectate şi nu funcţionează, iar apele uzate sunt deversate direct în Nistru – importantă sursă de apă potabilă a R. Moldova. Rata de conectare la reţeaua de canalizare este de doar 56% din populaţie, restul folosind, în mare parte, gropi de scurgere a apelor uzate.
Lipsa unei stații de epurare la Soroca, care ar filtra apele reziduale, este considerată de specialiști drept o „bombă ecologică cu efect întârziat”, deoarece de două decenii deșeurile menajere se scurg direct în râul Nistru. Timp de mai mulți ani, autorităţile locale și naționale au promis de nenumărate ori că vor rezolva această problemă. O sinteză a promisiunilor poate fi găsită pe site-ul natura.md.