fbpx

La Ocnița vor fi instalate lămpi cu LED-uri

Susține Ecopresa, distribuie!

Locuitorii din Ocnița se vor bucura în curând de un sistem de iluminare performant. În oraș vor fi instalate lămpi cu LED-uri într-un sector neluminat și vor fi înlocuite lămpile…

O pătrime din teritoriu  orașului Ocnița este neluminat, iar locuitorii vor lumină și securitate, spune primarul orașului, Ion Ciumac. Astfel, în urma prezentării raportului auditului energetic al sistemului de iluminat al orașului, au mai rămas două etape până când populația se va putea bucura de un sistem performant de iluminare.

„Auditul este realizat. Avem recomandările necesare. Au mai rămas proiectarea, licitația și instalarea lămpilor. Dorim să urgentăm procesul pentru că avem un sector care, acum trei ani, a rămas fără lumină. Au fost instalați piloni noi, însă nu s-a mai ajuns la instalarea corpurilor de iluminat. Totodată, în sectorul dat locuiesc aproximativ o pătrime din populația orașului.”, afirmă edilul, Ion Ciumac.

În Ocnița vor fi istalate lămpi cu LED-uri în sectorul neluminat, cât și vor fi înlocuite lămpile vechi cu unele econome pe strada centrală, potrivit inginerului Victor Romaniuc, primăria Ocnița.

“Potențialul de economii în sistemul de iluminare stradală poate atinge chiar peste 50%. Totul depinde de situație, tehnologia înlocuită, orele de funcționare, etc. Orașul Ocnița, împreună cu Soroca și Cantemir urmează să instaleze aproximativ 710 corpuri de iluminare stradală până la finele anului.”, conform Managerului proiectul „Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”, Tanya Lujanskaya.

Experții Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile afirmă că miza este reducerea costurilor primăriei pentru lumină, securitatea pietonilor în timp de noapte, reducerea numărului de accidente. Acestea sunt doar câteva avantaje care bifează în favoarea investițiilor în acest sistem. Există avantaje mai importante, dar mai puțin palpabile pentru populație, cum ar fi un mediu mai curat și reducerea consumului de energie importată, dar acestea se fac simțite în termen lung.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!