fbpx

Temperaturi de peste 40 de grade. Val de căldură timpurie în Grecia, Israel, Cipru şi Turcia

 Temperaturi de peste 40 de grade. Val de căldură timpurie în Grecia, Israel, Cipru şi Turcia

Foto: zilesinopti.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Țările din sud-estul Europei şi din Orientul Apropiat se sufocă din cauza unui val de căldură timpurie. În Creta, Heraklion, au fost înregistrate 41,1 grade Celsius – temperatură ce n-a mai fost consemnată în această regiune în luna mai de o jumătate de secol, iar Turcia a avut parte de cel mai călduros weekend din luna mai din ultimii 75 de ani. La graniţele Israelului şi Iordaniei au fost până la 47 de grade Celsius, scrie Green Report.

Potrivit institutelor de meteorologie din mai multe țări, recordurile de temperatură ale lunii mai au fost doborâte. După ce în sudul Italiei au fost înregistrate 39 de grade în Sicilia, la sfârşitul săptămânii trecute, valul de căldură s-a resimţit şi în Heraklion, în Creta. Termometrele au arătat, 41,1 grade Celsius sâmbătă, valoare ce nu a mai fost consemnată în această regiune în luna mai de o jumătate de secol, potrivit Institutul de Meteorologie din Atena.

În Grecia continentală, mercurul a ajuns, de asemenea, la 40 de grade Celsius. Aici, plajele au fost deschise, dar au fost puse în aplicare măsuri de siguranţă, precum distanţa de patru metri între umbrele.

Pe insula Cipru s-a stabilit un nou record de căldură duminică, cu 42,5 grade Celsius la umbră, în Paphos (sud-vest). Accesul pe plaje rămâne interzis – este permisă doar îmbăierea în mare -, iar 49 de persoane au fost amendate duminică pentru că au stat prea mult timp pe nisip.

Turcia a cunoscut cel mai călduros weekend din luna mai din ultimii 75 de ani, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius în Antalya. În Istanbul, unii au profitat de ocazie pentru a se răcori în apele Bosforului.

În Orientul Apropiat, temperaturile caniculare sunt înregistrate în mod obişnuit la sfârşitul primăverii. Însă, „anul acesta, diferenţa o face durata acestui episod – o săptămână – cu temperaturi de până la 37 de grade Celsius”, a indicat duminică directorul departamentului de meteorologie al aeroportului Beirut, Abdel Rahmane al-Zawawi.

La graniţele Israelului şi Iordaniei, în această regiune a lumii obişnuită cu veri călduroase, au fost doborâte recordurile pentru luna mai – au fost până la 47 de grade Celsius.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!