fbpx

Serviciul European pentru Monitorizarea Schimbărilor Climatice: Europa se va confrunta cu un val de frig la începutul iernii

 Serviciul European pentru Monitorizarea Schimbărilor Climatice: Europa se va confrunta cu un val de frig la începutul iernii

Imagine de kristamonique de la Pixabay

Susține Ecopresa, distribuie!

În plină criză energetică, Europa se va confrunta cu un val de frig la începutul iernii. Datele experților de la Serviciul European pentru Monitorizarea Schimbărilor Climatice arată că, la început de decembrie, temperaturile vor fi mai mici decât în mod normal.

Carlo Buontempo, directorul Serviciului European Copernicus pentru Monitorizarea Schimbărilor Climatice, susține că fenomenul climatic „La Niña” tinde să perturbe curenții de aer din vest, creând o presiune mare asupra Europei, lucru demonstrat de modelele climatice observate pentru începutul iernii, scrie digi24.ro. „În aceste condiții, există posibilitatea ca vântul venit din Est să aducă temperaturi mai scăzute decât de obicei. Există o posibilitate mai mare decât în mod normal de a ne confrunta cu un val de frig la începutul iernii”, a menționat Carlo Buontempo.

Totodată, Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie din România, consideră că în condițiile încălzirii globale, chiar și acest fenomen înregistrează dezechilibre în ceea ce privește transportul de masă de aer cald, datorită gazelor cu efect de seră. „Și putem să vorbim că anii cu „La Niña” sunt acum mai calzi decât anii cu evenimente „El Niño” puternice din trecut. Așadar, într-adevăr, fenomenul „La Niña”, însemnând scăderea temperaturilor, poate să se concretizeze la nivelul continentului european, în emisfera nordică, cu temperaturi posibil mai coborâte”, a declarat Elena Mateescu.

„La Niña” este un fenomen climatic caracterizat prin temperaturi neobișnuit de scăzute ale apei de la suprafața Oceanului Pacific în zona ecuatorială, opus fenomenului „El Niño”, caracterizat prin temperaturi neobișnuit de ridicate.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu