Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Legea privind emisiile industriale a fost votată în lectură finală
Deputații au votat astăzi, în lectură finală, proiectul de lege privind emisiile industriale. Documentul stabilește norme menite nu doar să prevină și să reducă emisiile industriale nocive în aer, apă și sol, dar și să prevină generarea de deșeuri. Mai mult de atât, ca instalațiile industriale să poată funcționa, va fi nevoie de autorizații.
Legea prevede crearea sistemului de control de mediu prin asigurarea respectării cerinţelor din autorizaţia de mediu şi instituirea procedurii şi modului de aplicare a celor mai bune tehnici disponibile ce vor spori indicii de calitate a mediului.
Autorizația de mediu a emisiilor în apă, aer și sol va fi stabilită pentru fiecare sursă de poluare și nu pentru agenți economici, așa cum este în prezent. Astfel, se elimină obligația de a obține diferite tipuri de autorizații pentru o activitate, cum ar fi: pentru emisia poluanților în atmosferă, pentru evacuarea apelor uzate în emisare, pentru gestionarea deșeurilor.
Emisiile industriale sunt eliberate în aer, apă și sol de instalațiile industriale și care au efecte nocive asupra sănătății umane și a mediului. Ele provin din activități precum producția de energie electrică și de ciment, gestionarea și incinerarea deșeurilor și creșterea intensivă a animalelor.
Legea va asigura promovarea unei politici orientate spre atingerea „obiectivului de reducere a poluării pentru un mediu fără substanţe toxice” stipulat în Pactul Verde European, consolidarea respectării şi îmbunătăţirea sinergiilor cu alte acorduri multilaterale de mediu.
Legea va intra în vigoare la 2 ani de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.