fbpx

Votat în lectură finală! În Moldova este permisă arderea anvelopelor uzate

Susține Ecopresa, distribuie!

Proiectul de lege care prevede permisiunea de a fi incinerate anvelopele uzate în Republica Moldova a fost votat astăzi în lectură finală de către Parlament. Documentul vizează modificări la Legea privind protecția mediului înconjurător și Legea privind deșeurile.

Modificările la legea privind deșeurile se referă la excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, ceea ce, potrivit legiuitorilor, va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor. De asemenea, această măsură va contribui la valorificarea materială sau energetică a acestui tip de deșeu. Proiectul mai stabilește și cerințele de gestionare a deșeurilor periculoase, rezultate din activitatea medicală și interdicțiile pentru incinerarea și coincinerarea deșeurilor periculoase, cu excepția cazurilor când există un pericol iminent pentru sănătate și mediu.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că după votarea în prima lectură, proiectul care permite incinerarea anvelopelor uzate în Republica Moldova a provocat un val de discuții aprinse în societate. Pe de o parte, autoritățile au adus argumente în favoarea incinerării ca soluție optimă pentru gestionarea deșeurilor periculoase, pe de altă parte, activiști de mediu și reprezentanți ai autorităților publice locale s-au pronunțat împotrivă, făcând trimitere la gazele nocive care sunt emanate în mediu în urma arderii anvelopelor.

CITIȚI ȘI: „Înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor, trebuie efectuată monitorizarea emisiilor de gaze”. 34 de ONG-uri se adresează Parlamentului

Tot atunci, mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație prin care i-au cerut Parlamentului să amâne adoptarea noilor modificări la Legea privind deșeurile, care va permite incinerarea anvelopelor. Semnatarii le-au cerut legislatorilor să asigure monitorizarea obligatorie a emisiilor de gaze de eșapament, înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor în Republica Moldova. Declarația a fost semnată de 34 de ONG-uri, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.

Și opiniile specialiștilor de mediu au fost împărțite. În timp ce unii consideră incinerarea și coincinerarea o metodă optimă de reciclare, cu condiția respectării stricte a legislației, alții o consideră inadecvată și fac trimitere la mai multe țări europene care ar fi renunțat la arderea anvelopelor uzate din cauza riscurilor pentru mediu.

CITIȚI ȘI: Incinerarea anvelopelor: între „singura soluție” și „o inițiativă negândită”

Între cele două lecturi ale proiectului, a fost adoptată și Legea calității aerului atmosferic, care introduce reglementări privind crearea unui sistem național de monitorizare a aerului, pentru obținerea datelor veridice privind nivelul de poluare la nivel național.

CITIȚI ȘI: Legea calității aerului atmosferic a fost votată în lectura a doua 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu