fbpx

Despăgubirile pentru prejudiciul adus fondului piscicol, pescuit și piscicultură vor fi majorate

Susține Ecopresa, distribuie!

Despăgubirile pentru prejudiciul adus prin pescuit, comercializare, posesiune și export ilicit, precum și prin nimicirea resurselor biologice acvatice vor fi majorate. Un proiect în acest sens a fost aprobat în prima lectură de către Parlament. Astfel, majorările propuse ar putea ajunge la 250-300 unități convenționale, adică până la 12500-15000 de lei.

Cu votul a 91 de deputați, proiectul de lege pentru modificarea Anexei 2 la Legea privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura a fost aprobat. Scopul proiectului constă în majorarea despăgubirilor pentru prejudiciul adus prin pescuit, comercializare, posesiune și export ilicit, precum și prin nimicirea resurselor biologice acvatice.

Inițiativa legislativă a fost înaintată de președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, deputata fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Elena Bodnarenco. Autoarea proiectului argumentează că scopul acestuia este de a înăspri răspunderea pentru încălcarea legislației de mediu. Deputata invocă faptul că peștii din pescuitul ilegal, inclusiv speciile rare din Cartea Roșie, în permanență pot fi găsite pe piețele municipale.

În document au fost incluse 52 de specii de pește și valoarea despăgubirilor care urmează să fie achitate pentru fiecare exemplar, indiferent de mărimea acestuia. Suma despăgubirilor variază între 1500 și 15000 de lei.

În prezent, despăgubirile pentru prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice variază de la 50 până la 5000 de lei.

Proiectul urmează să fie adoptat în lectură finală de plenul Parlamentului.

De asemenea, în plenul Parlamentului au fost audiate: raportul comisiei agricultură și industriei alimentare și coraportul comisiei de mediu și dezvoltare regională la proiectul de lege pentru modificarea anexei. Ambele comisii susțin și promovează proiect prezentat și consideră că aceste modificări vor contribui la conservarea, revitalizarea și protecția resurselor acvatice, precum și menținerea diversității biologice.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, în Republica Moldova se întâlnesc peste 15 000 de specii de animale, dintre care: peste 280 de specii de păsări, 90 de specii de pești, 75 specii de mamifere, 14 specii de reptile, 14 specii de amfibieni. Din păcate, atât la nivel local, cât și la nivel mondial se atestă o pierdere a acestora. O situație elocventă constituie lista speciilor incluse în Cartea Roșie a Moldovei. Dacă în prima ediție din 1978 a Cărții Roșii erau zero specii de pești, atunci, în ediția din 2001, numărul a crescut la 13 specii, iar în cea din 2015 sunt peste 24 de specii. Protecția peștilor este importantă inclusiv pentru faptul că aceștia contribuie la procesele de autoepurare a apei, care este o sursă de alimentare cu apă pentru un număr mare de locuitori din țara noastră.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu