fbpx

Deșeurile toxice de la „Moldelectrica”: cauciucurile vor fi reciclate la Chișinău, iar bateriile și transformatoarele vor fi prelucrate în România

 Deșeurile toxice de la „Moldelectrica”: cauciucurile vor fi reciclate la Chișinău, iar bateriile și transformatoarele vor fi prelucrate în România
Susține Ecopresa, distribuie!

Anvelopele uzate acumulate de „Moldelectrica” pe parcursul a numeroşi ani vor fi transformate la o fabrică din Chişinău în pavele cu care vor fi acoperite terenurile de joacă pentru copii. Iar deşeurile de baterii şi transformatoare electrice (din plumb), precum şi lămpile uzate cu mercur de la întreprindere vor fi prelucrate în România, la o fabrică ce-i aparţine unei companii bulgare, potrivit surselor Ecopresa. 

Întreprinderea de stat „Moldelectrica” a început un amplu proces de evacuare a deșeurilor toxice pe care le-a stocat timp de mulți ani la sediile sale teritoriale. Este vorba despre 32 de tone de cauciucuri, vreo 20 de tone de deșeuri cu conținut de siliconi periculoși (Silicagel), vreo 18 mii de tone de transformatoare electrice și baterii uzate, ulei de transformator uzat, precum și mii de corpuri de iluminat luminiscente, care conțin mercur. Unele deșeuri vor fi reciclate, iar altele vor fi distruse în incineratoare speciale.

Întreprinderea a încheiat un contract de evacuare a acestori deșeuri cu un operator autorizat din Republica Moldova. La sfârșitul lunii februarie, aproximativ 32 de tone de cauciucuri au fost deja preluate de către operator. O parte au fost duse pentru procesare la o întreprindere din Chișinău, unde vor fi transformate în pavele pentru acoperirea terenurilor de joacă, potrivit surselor Ecopresa.

O altă parte din cauciucuri va fi transformată în cărbuni și gaze, prin piroliză. Actualmente, o instalație de piroliză din municipiul Chișinău este în proces de autorizare. Dacă procedura va dura, cauciucurile vor fi duse la o instalație de piroliză din străinătate.

„Procesul de piroliză va permite transformarea acestor deșeuri în resurse valoroase. O parte din cauciucuri va fi utilizată pentru producerea pavelelor din cauciuc, care vor fi folosite pentru acoperirea terenurilor de joacă, contribuind astfel la crearea unor spații de joacă sigure. Cealaltă parte a cauciucurilor va fi utilizată pentru producerea cărbunilor sau a gazelor pe bază de piroliză, având astfel o utilitate extinsă și eficientă”, explică responsabilii de la „Moldelectrica”.

Foto: Moldova1.md

Deşeurile de baterii şi transformatoare electrice, din plumb, vor fi prelucrate la o fabrică din România.

Acestea vor fi transportate în stare integră – cu tot cu acidul sulfuric (electrolit) pe care-l conțin, precizează Ruslan Nercaş, reprezentant al operatorului, solicitat de Ecopresa. Conform normelor de precauţie, straturile de deşeuri au fost separate cu un material capabil să absoarbă eventualele scurgeri de acid sulfuric.

Valoarea totală a contractului încheiat pentru evacuarea și procesarea acestor loturi de deșeuri constituie 130 de mii de lei. În total, „Moldelectrica” a achiziționat servicii de evacuare a deșeurilor toxice în valoare de 4,7 milioane de lei.

Și în regiunea transnistreană au fost pregătite pentru prelucrare deșeurile din sfera energetică

Foto: Serviciul transnistrean pentru protecția mediului

În ianuarie, și deșeurile de la filialele „Dnestrenergo”, întreprinderea transnistreană responsabilă de transportarea energiei electrice, au fost pregătite pentru procesare. Lotul constă în special din baterii de condensatoare uzate și va fi evacuat şi incinerat în Germania, la fabrica de prelucrare a deşeurilor AVG din Hamburg – una dintre cele mai mari din Europa.

Deșeurile de acest fel conțin bifenili policlorurați, care sunt substanțe din categoria a doua de pericol, potrivit Serviciului transnistrean pentru monitorizarea și protecția mediului. În total, 562 de baterii de condensatoare au fost pregătite pentru evacuare şi prelucrare. S-a format un lot constând din 286 de butoaie de plastic, care conțin 25 de tone de deșeuri solide și 2.100 de litri de bifenili policlorurați lichizi. Acestea au fost adunate şi reambalate la depozitul de pesticide din satul Voroncovo, raionul Râbniţa de către un antreprenor contractat – compania poloneză Geocoma LTD.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic