fbpx

Bateriile de la telecomandă şi lanternă sunt mici, dar periculoase! Acum este simplu să scapi corect de ele

 Bateriile de la telecomandă şi lanternă sunt mici, dar periculoase! Acum este simplu să scapi corect de ele

Foto: wastemanagementreview.com.au

Susține Ecopresa, distribuie!

Conțin metale toxice, conțin și materiale valoroase. Bateriile uzate, păstrate în casă ori aruncate la gunoi, ne otrăvesc. Dacă le ducem la reciclare, le oferim o nouă viață.

Foto: Ecopresa

Dacă aţi adunat prin sertare baterii uzate, aflaţi că acum este foarte uşor să ne debarasăm corect de ele, nu mai trebuie să căutăm în sediile căror instituţii se află „cutiile celea speciale”. Societatea noastră chiar a evoluat la acest capitol: am intrat în magazine mai mari şi mai mici de echipamente tehnice din Chişinău şi am aflat că toate recepţionează baterii portabile uzate de la oricine. N-a fost nevoie să cumpărăm altele noi – pur şi simplu le-am lăsat pe cele vechi în cutia ce ne-a fost întinsă de vânzător.

Am aflat că foarte mulţi oameni, de toate vârstele, de la elevi până la pensionari, duc la magazin bateriile epuizate. Se întâmplă zilnic.

Cât de periculoase sunt?

Multe dintre baterii conțin metale toxice cum ar fi litiu, cadmiu, mercur și plumb. Când se uzează, devin periculoase și atunci când le păstrăm în casă, dar și la groapa de gunoi.

După ce le aruncăm, bateriile se oxidează, iar substanțele chimice pot pătrunde în sol, poluând astfel apele subterane. Din apă și sol ajung în plante și animale, iar apoi şi în organismul omului, odată cu hrana. Bateriile uzate aruncate la groapa de gunoi pot afecta inclusiv calitatea apei potabile.

O singură baterie obișnuită (alcalină sau reîncărcabilă) poate polua până la 20 m² de sol sau 400 de litri de apă.

Foto: colectaredeseuri.ro

Cele mai toxice sunt metalele grele precum mercurul, cadmiul și plumbul, folosite deseori în bateriile de tip buton sau cele vechi alcaline. Cel mai periculos este mercurul, care începe să se evapore la +18°C. De asemenea, acesta este capabil să se transforme în mercur de metil (substanță cancerigenă), care devine solubil în apă. De aceea, în Republica Moldova este interzisă aruncarea lămpilor fluorescente în containerele pentru deșeuri simple.

Substanțe periculoase care pot fi prezente în bateriile uzate

  1. Mercurul este o substanță periculoasă care poate fi găsită în special în bateriile de tip buton și alte tipuri mai vechi de baterii. Inhalarea vaporilor de mercur sau expunerea la contactul cu mercurul lichid poate afecta sistemul nervos central, rinichii și plămânii, având efecte negative pe termen lung asupra sănătății. De asemenea, mercurul poate pătrunde în lanțul trofic și poate afecta flora și fauna în ecosistemele acvatice și terestre. Bateriile folosite la ceasurile de mână conţin până la 2% de mercur.
  2. Cadmiul – un metal greu, adesea găsit în bateriile Ni-Cd (nicad). Cadmiul este extrem de toxic și poate provoca daune grave rinichilor și altor organe în cazul expunerii.
  3. Bateriile cu acid de plumb, utilizate în principal în vehiculele cu motoare cu combustie internă (cum ar fi bateriile de mașină), conțin plumb. Plumbul este cunoscut pentru efectele sale toxice asupra sistemului nervos, rinichilor și altor organe.
  4. Bateriile litiu-ion, folosite într-o gamă largă de dispozitive electronice portabile, conțin litiu. Deși litiul nu este considerat a fi la fel de toxic precum mercurul, expunerea excesivă sau manipularea necorespunzătoare a bateriilor litiu-ion poate cauza incendii și explozii.
  5. Bateriile Ni-Cd (nicad) și bateriile NiMH (de nichel-metale hidrid) conțin nichel. Excesul de nichel poate provoca reacții alergice sau iritații ale pielii la persoanele sensibile.
  6. Cobaltul este un alt metal utilizat în anumite tipuri de baterii litiu-ion. Deși cobaltul în sine nu este foarte toxic, expunerea la niveluri ridicate poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi pneumonita chimică.

Tipuri de baterii

Sunt reciclabile în proporţie de 100% bateriile alcaline de unică folosință, pe care le cumpărăm pentru telecomenzi, aparate de fotografiat, lanterne etc. Ele conțin un electrolit alcalin, cum ar fi hidroxidul de potasiu sau hidroxidul de sodiu.

De asemenea, bateriile litiu-ion, cu care funcţionează calculatoarele, aparatele foto pentru profesionişti, sunt 100% reciclabile şi reîncărcabile. Reciclarea lor se face prin separarea plasticului de metale. În viitor, este de așteptat ca reciclarea bateriilor Li-ion să fie una dintre principalele surse de aprovizionare cu litiu.

Bateriile cu Plumb sunt utilizate în principal în mașini, camioane și motociclete, precum și în sistemele de alimentare de rezervă, cum ar fi UPS-urile, sistemele solare și echipamentele de telecomunicații. Bateriile cu plumb au avut încă de la introducerea lor succes la reciclare și astăzi mai mult de 97 la sută din aceste baterii sunt reciclate. 70% din greutatea bateriei este de plumb reutilizabil.

Bateriile cu litiu metalic: reacționează violent în contact cu umezeala.

Reciclarea bateriilor consumă multă energie – de până la 10 ori mai multă pentru a recupera metalele de la unele baterii reciclate, decât pentru a le produce prin alte mijloace, inclusiv minerit. Excepția de la regulă o fac bateriile cu plumb, datorită conținutului mare de plumb și, probabil, bateriile NiMH pentru recuperarea nichelului.

Şi bateriile nichel-cadmiu (NiCd), bateriile nichel metal hidrid (NiMH), cele de tip „pastilă” de la ceasuri, jucării, cântare electronice, telecomenzi sunt reciclate în totalitate. Aruncate la gunoi, pot avea un impact imens. Cilindrul metalic al bateriei începe să ruginească, iar cadmiul se dizolvă treptat, înfiltrându-se în sursele de apă.

Bateriile Nichel-Metal Hibrid: Conțin nichel și electrolit, considerate semitoxice.

Reciclând, repunem în circuit materiile prime și protejăm mediul

Pentru a reduce pe viitor volumul deşeurilor de baterii, operatorii moldoveni ne îndeamnă să optăm pentru cele ce pot fi reîncărcate.

Dintr-o baterie uzată sunt extrase zinc, fier, acid, argint, mercur, care pot fi utilizate la fabricarea altor articole. De exemplu, din reciclarea a 1.000 de baterii de felul celor din imagine pot fi obținute aproximativ 190 de kilograme de fier.

De baterii mici putem scăpa foarte ușor – puncte de colectare găsim peste tot. Când este vorba despre baterii mai mari, putem urma harta interactivă realizată de reciclare.md, cu majoritatea punctelor de colectare a obiectelor electronice. Aici observăm că în centrul republicii sunt 114, la nord – 18 puncte de colectare, iar la sud – cinci.

Companiile care colectează:

MoldRec  – compania asigură colectarea, transportarea și depozitarea, atât a deșeurilor de echipament electric și electronic, cât și a deșeurilor de aluminiu, ambalajelor de hârtie, carton, plastic etc. „MoldRec” le exportă în România pentru reciclare.

Date de contact:

Tel.: 060121112;

Adresă: or. Chișinău, strada Industrială, nr. 63/1-63/2.

E-reciclare.md – Prin intermediul acestui sistem, oamenii pot depozita și recicla toate tipurile de deșeuri electronice. Tehnica este demontată și sortată, apoi exportată în Germania pentru reciclare.

Date de contact:

Tel.: 022 81 14 14.

ABS.md – compania „ABS Recycling” are o rețea de containere (vezi amplasările pe harta) pentru colectarea selectivă a deșeurilor și le exportă, ulterior, în UE sau Ucraina.

Date de contact:

Tel: 022 53 39 98.

Fabrica de reciclare: s. Peresecina, raionul Orhei;

Fabrica de sortare: municipiul Chișinău, s. Colonița;

Eco Recycling  –  compania deține peste 70 de puncte de colectare în toată țara unde colectează gratuit echipamentele electrice și electronice și bateriile. 

Harta punctelor de colectare: https://ecorecycling.md/colle%d1%81tion-points/

Date de contact: 

Tel.: +373 79 772 055.

CITEŞTE ŞI: Frigiderul stricat nu se ţine lângă coteţul găinilor! Aparatele şi lămpile din „vechea generaţie” conţin mercur

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!