fbpx

„Înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor, trebuie efectuată monitorizarea emisiilor de gaze”. 34 de ONG-uri se adresează Parlamentului

 „Înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor, trebuie efectuată monitorizarea emisiilor de gaze”. 34 de ONG-uri se adresează Parlamentului
Susține Ecopresa, distribuie!

Mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație prin care îi cer Parlamentului să amâne adoptarea noilor modificări la Legea privind deșeurile, care va permite incinerarea anvelopelor. Semnatarii cer legislatorilor să asigure monitorizarea obligatorie a emisiilor de gaze de eșapament, înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor în Republica Moldova. Declarația a fost semnată de 34 de ONG-uri, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.

Prin această declarație, semnatarii susțin că monitorizarea trebuie efectuată cu gazoanalizatoare automate, prevăzute cu transmiterea on-line către Agenția de Mediu a rezultatelor analizei, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru siguranța unui proces tehnologic precum arderea anvelopelor uzate. Potrivit lor, o astfel de monitorizare ar trebui să includă atât primirea de informații online cu privire la calitatea emisiilor de către instituțiile de stat, cât și posibilitatea accesului online la aceleași date pentru publicul larg.

Totodată, în opinia semnatarilor, trebuie să fie asigurată monitorizarea aerului în zona dispersiei gazelor de eșapament de la instalațiile care emit aceste gaze. „În lipsa unui sistem eficient de monitorizare, orice argumente despre lipsa impactului negativ al emisiilor asupra sănătății omului le considerăm nule și amorale”, scrie în declarație.

Întrucât structurile de stat responsabile nu au în prezent capacitatea de a monitoriza continuu emisiile și aerul atmosferic, considerăm prematură adoptarea acestei legi. Mai mult, dorim să vă atragem atenția asupra faptului că această lege  prezintă  riscuri de corupție, deoarece asigurarea detoxificării complete a emisiilor este extrem de costisitoare, iar expertize în domeniul mediului arată că țările lumii a treia sau în tranziție, pentru a economisi bani, recurg la oprirea periodică a filtrelor sau admit funcționarea după expirarea termenului de exploatare a acestora.

Din aceste motive, propunem Parlamentului să amâne adoptarea legii până la stabilirea monitorizării depline, care este prevăzută de Legea 1422/2007 „Cu privire la aerul atmosferic”, dar care nu a fost încă pusă în aplicare”, se spune în declarație.

Declarația a fost semnată de:

 1. Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu
 2. Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”
 3. Mișcarea Ecologistă din Moldova
 4. AO Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor
 5. Asociația Obștească Agenţia pentru Dezvoltare Regională (AO ADR) „Habitat”
 6. Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltarea Durabilă
 7. Asociația Obştească pentru drepturile animalelor „Societatea Umană”
 8. Asociația Cutezătorul
 9. Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic
 10. Centrul de Consultanta Ecologica Cahul
 11. Societatea pentru Protecția Păsărilor și Naturii
 12. AO ECOTOX
 13. Parcurile Viitorului
 14. Asociaţia de reabilitare a invalizilor din RM (ARIM)
 15. Centru de Resurse pentru Educație Ecologică și Dezvoltare Durabilă
 16. AO Pro Dezvoltare Rurală 
 17. Uniunea organizaţiilor invalizilor din Republica Moldova  (UOI RM)
 18. Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă 
 19. Rețeaua Națională LEADER
 20. Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile 
 21. AO BIOS
 22. AO „Caroma Nord”
 23. AO „Asociația Psihologilor Tighina”
 24. AO „Femeia pentru Viitor” 
 25. AO „Fiecare contribuie pentru Schimbare”
 26. AO “Gutta-Club”
 27. ACT Ormax
 28. Fundația Soros Moldova
 29. LDA Moldova
 30. Consiliul Național al Tineretului din Moldova
 31. AO Eco-Razeni
 32. AEGEE Chișinău
 33. Fundația pentru Educație și Dezvoltare – Moldova (FED Moldova)
 34. Automobil Club Moldova
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu