fbpx

În primele zile din ianuarie, s-au înregistrat temperaturi record în Moldova. Meteorologii au făcut totalurile primei decade

Susține Ecopresa, distribuie!

În prima decadă a lunii ianuarie, s-a înregistrat vreme anomal de caldă pentru această perioadă, iar temperaturile au depășit norma cu până la 8 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe jumătate din teritoriul țării, acest lucru s-a întâmplat prima dată în istoria observațiilor.

Temperatura medie decadică a aerului a constituit +2,4..+5,9ºС, fiind cu 5,4-8,0ºС mai ridicată față de normă, ceea ce pe 50% din teritoriu se semnalează pentru prima dată în toată perioada de observații, în restul teritoriului – în medie o dată în 20-30 de ani”, menționează meteorologii.

Totodată, temperatura minimă a aerului a scăzut până la -5ºС.

Suma precipitaţiilor căzute pe parcursul primelor zece zile din ianuarie a constituit 1-8 mm (10-55% din normă) în raioane, iar în Chișinău – 10 mm (85% din normă). Grosimea stratului de zăpadă nu a depășit 1 cm. 

Comparativ cu prima decadă a lunii ianuarie 2022, temperatura medie a aerului pentru această decadă a fost mai ridicată. Specialiștii mai anunță despre condițiile meteorologice în decursul decadei, precizând că acestea au fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă şi al plantaţiilor multianuale.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu